OPREZ HAKERI SU U NOVOJ KAMPANJI: Šalju vam ozbiljne mailove i traže hitne bankovne uplate

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

Posljednjih dana zabilježeno je više pokušaja prijevara koje ciljaju više različitih skupina korisnika. Riječ je o klasičnom pokušaju prijevare phishing porukama gdje je cilj napadača stjecanje novčane dobiti, upozoravaju iz nacionalnog CERT-a.

Kako bi elektronička poruka izgledala što uvjerljivije, prevaranti koriste stvarna imena visoko pozicioniranih osoba u tvrtki/instituciji. U ovom slučaju, ovisno o tipu funkcije, prevaranti se predstavljaju imenom predsjednika Uprave, predsjednika Upravnog vijeća, ravnatelja i sl. S navedenih se adresa djelatnicima računovodstva i drugim odgovornim osobama šalju lažni zahtjevi za uplatom određene svote novca.

Prema trenutno dostupnim podacima, kod spornih se poruka lažira adresa pošiljatelja, odnosno “From” polje, u kojem stoji ime ovlaštene osobe koja doista i radi u ciljanoj tvrtki/instituciji, a u polju “To” se nalazi ime djelatnika iz ciljane tvrtke/institucije, dok se u polju “Subject” pojavljuju riječi “Platiti”, “Plaćanje”, “Bankovni transfer”, “Hitno plaćanje”, “Molim hitno plaćanje i slično”.

“Kako smo zaprimili više prijava za nekoliko različitih phishing kampanja koje ciljaju razne sektore, molimo vas da budete oprezni prilikom svih internet plaćanja i dobro provjerite sve informacije prije nego izvršite bilo kakvu uplatu. Posebno budite oprezni ako vam na službenu adresu elektroničke pošte stigne zahtjev o uplati s adrese elektroničke pošte nadređene osobe”, poručuju iz CERT-a.

Dodatno, osim s adrese elektroničke pošte nadređene osobe, poruku bi mogli zaprimiti s izvora koji se predstavlja kao neka institucija u RH. Upozorenje o kampanji ove vrste možete pročitati i na stranicama Porezne uprave.

RSS