Kampanja Europola: “RECI NE” zlouporabi i iskorištavanju djece

Europol

Mnogi slučajevi ovakvog načina zlouporabe i iskorištavanja djece prođu neprijavljeno kao rezultat srama koji dijete osjeća zbog materijala koji je dalo počinitelju ili nedostatka spoznaje kod djece da su time postali žrtve kaznenog djela.

Iznuđivanje i ucjena djece putem Interneta, vrsta je digitalne ucjene kojom počinitelj koristeći seksualne informacije ili fotografije dolazi do novih seksualnih materijala, usluga ili novca. Iako je posljednjih nekoliko godina ova vrsta iskorištavanja djece  uvelike porasla, u većini slučajeva ostaje neprijavljena.

Kako se provodi

U izvješću kojeg je 19. lipnja objavio Europol navedeno je da su mete ovakve iznude već i djeca stara samo sedam godina.

Počinitelj prilikom odabira djece i maloljetnika ima dva glavna motiva:

– Seksualni interes prema djeci – gdje je predmet iznude pribavljanje seksualnih materijala (fotografija ili video snimke   djece) ili seksualni susreti osobno i

– Ekonomski interes kod kojeg počinitelj ucjenom stječe financijsku korist.

Izvješće Europola, utemeljeno na informacijama koje je prikupio američki Nacionalni centar za nestalu i zlostavljanu djecu „Cyber Tipline“, otkriva da se u 84% slučajeva kada su žrtve djevojčice ucjenom traže eksplicitni seksualni materijali dok je to predmet ucjene u samo 54% slučaja kada su žrtve dječaci. Dječaci se češće iskorištavaju za ostvarivanje financijske koristi (32% u odnosu na 2% kada su u pitanju djevojčice) što je relativno novi trend na području seksualnog iskorištavanja djece. Još jedna nova pojava je i zahtjev počinitelja da žrtva uključi i drugu djecu, braću i sestre ili vršnjake, u fotografiranje ili video snimke. Na taj način čak i djeca, koja se pridržavaju pravila sigurnosti prilikom korištenja Interneta ili čak uopće ne koriste Internet, mogu postati žrtve.

Ne smije se podcijeniti ni osobni i psihološki utjecaj koji ovi zločini imaju na djecu jer posljednjih nekoliko godina u brojnim slučajevima djeca žrtve čine samoubojstvo. Mnogi slučajevi ovakvog načina zlouporabe i iskorištavanja djece prođu neprijavljeno kao rezultat srama koji dijete osjeća zbog materijala koji je dalo počinitelju ili nedostatka spoznaje kod djece da su time postali žrtve kaznenog djela.

„Reci NE“ kampanja za podizanje svijesti 

Kao odgovor na ovu sve rašireniju pojavu, europska zakonodavna zajednica udružila je snage sa partnerima iz privatnog sektora kako bi pokrenula kampanju „Reci NE“. Uz potporu Europola, cilj kampanje je pružiti informacije djeci koja već jesu ili mogu postati žrtve kao i ojačati mehanizme prijavljivanja ovakvih slučajeva, ali i potpore žrtvama.

U okviru kampanje snimljen je i kratak film preveden na sve jezike EU čija je svrha pomoći ljudima da prepoznaju potencijalni slučaj Internet ucjene djece, pružiti online savjete i istaknuti važnost prijavljivanja ovakvih slučajeva policiji i drugim nadležnim službama.

Steve Wilson, šef Europolovog Europskog centra za cyber kriminalitet, je istaknuo: “Djeca sve više koriste Internet za komunikaciju i stvaranje prijateljstava i veza i to treba promatrati kao prirodnu komponentu njihovog razvoja. Međutim, naša je zajednička odgovornost podučiti ih o prijetnjama koje tamo postoje kao i zaštititi ih čineći online okruženje što je sigurnije moguće. Kada se nešto loše dogodi putem Interneta mi im moramo osigurati jasne i učinkovite mehanizme prijave kako bi razumjeli i znali kome se obratiti za pomoć.“

Jesi li žrtva? Potraži pomoć. Prijavi. Mi smo ovdje.

Poruka koju ovom kampanjom Europol ističe potencijalnim metama jest: “Ne pristajte na ucjenu i ne sramite se prijaviti policiji. Ako vam netko prijeti širenjem vaših seksualnih fotografija ili video snimaka, a niste im platili ili poslali još fotografija ili video snimaka, slijedite sljedeće savjete:

– Ne šaljite im više ništa i ništa ne plaćajte.

– Potražite pomoć. Niste sami.

– Sačuvajte dokaze. Ništa ne brišite.

– Završite komunikaciju i blokirajte osobu.

– Prijavite policiji.

Za više informacija i savjeta kako reagirati u slučaju da je vaše dijete ili netko tko vam vjeruje potencijalna žrtva iznuđivanja i ucjena putem Interneta molimo posjetite web stranicu www.europol.europa.eu

RSS