Kalinić: Informatička sigurnost u Hrvatskoj ne može se ni prepoznati, a kamoli spriječiti!

Ne može se ni prepoznati a kamoli spriječiti
Facebook BM 365 SRS

O nacionalnoj sigurnosti i terorizmu govorio je u petak navečer dr.sc. Pavle Kalinić, pročelnik Gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba na javnoj tribini u Travnom koju je organizirala GČ Novi Zagreb – Istok , Bandić Milan 365 – Stranke rada i solidarnosti. Ustvrdio je da Hrvatskoj granice sa svim susjedima nisu do kraja riješene te da je vojna oprema zastarjela. Zalaže se za obvezni vojni rok, po ‘švicarskom modelu’ za muškarce i žene jer država ne može postojati bez vojske.

‘Smatram da je dovoljno četiri mjeseca obuke nakon srednje škole i da se dvaput tjedno svake godine obnovi znanje. Ključno je da imate generaciju koja je svjesna svojih obaveza, a to jedino možete postići s uvođenjem kakvog takvog vojnog roka. To se da izvesti, to vremenski nije puno, a svi bi prošli osnovnu obuku. Na vojsku ne treba gledati kao trošak, već kao ulog. Vojska nije čuvanje kasarni, vojni rok bi služio da se prepoznaju kadrovi za različite segmente vojske. Također, hrvatski vojnik treba nositi domaću opremu, što bi potaknulo industriju. Kada pak govorimo o informatičkoj sigurnosti, kojoj je opasnost napad virusa, u Hrvatskoj se ne može ni prepoznati, a kamoli spriječiti’ – istaknuo je Kalinić.

Napomenuo je također da je sustav civilne zaštite u Zagrebu razvijen za razliku od nacionalne razine. Osim osigurane logistike Zagreb ima preko osam tisuća pripadnika civilne zaštite od čega ih je više od 700 u obučenoj specijalističkoj postrojbi.

Kalinić je također naglasio kako je najveća rak rana hrvatskog društva iseljavanje ljudi iz zemlje.

‘Po službenim podacima iz 2015. godine mi imamo minus od 82 000 ljudi, odnosno 17 000 više mrtvih nego rođenih plus 5 000 onih koji su se iselili. Zagreb je pokušao riješiti taj problem dodjelom statusa roditelja odgojitelja onima s troje i više djece, i to je dobar potez, no dugoročno gledano to nije dovoljno. Ono što je ključno da bi Hrvatska država profunkcionirala je i restrukturiranje sveučilišta, da i oni koji ostanu u zemlji imaju znanje, odnosno struku koja je danas potrebna u zemlji’ – kazao je Kalinić.

Izvor: www.politikaplus.com