JUTARNJI LIST DOZNAJE: Kasni obnova mostova u hrvatskim gradovima. Je li ugrožena sigurnost?

screenshot

Iako je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, koje vodi Predrag Štromar, zbog katastrofalnog stanja zagrebačkih mostova, koji su trebali u hitnu sanaciju još 27. kolovoza svim gradonačelnicima velikih gradova poslalo poziv da do 17. rujna dostave podatke o planovima održavanja cestovne infrastrukture koja je u njihovoj nadležnosti, odgovore su poslala samo dva.

Dakle, zanemariv postotak gradova dostavio je ministarstvu tražene podatke na predviđenom obrascu s planovima održavanja, a nitko nije ispoštovao ni rok za dostavu bilo kakvog izvješća. Tako samo Rijeka (13 mostova) i Vinkovci (dva mosta) imaju nekakve planove održavanja. Devet gradova je poslalo odgovore koji nisu bili u zadanom obrascu, odnosno nemaju planove održavanja s određenim rokovima sanacije kritičnih građevina, kao ni s predviđenim sredstvima.

Ukoliko ni nakon požurnica gradovi ne reagiraju, ministarstvo će im, kako doznaje Jutarnji list, slati inspekciju, koja može naplatiti visoke kazne ili čak zatvoriti neke građevine ako su opasne za promet.

Više o ovoj zabrinjavajućoj situaciji pročitajte OVDJE.

RSS