JOŠ SE PIŠE KLJUČNI SIGURNOSNI DOKUMENT: Uskoro će i građani moći reći kako vide sigurnost Hrvatske

Uskoro će i građani moći reći
Foto: MORH/ T. Brandt

U Hrvatskom saboru održan je okrugli stol na kojem je prezentiran Nacrt prijedloga strategije nacionalne sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević predstavio je nacrt Strategije članovima saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, Odbora za vanjsku politiku, Odbora za obranu, te izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO-a. Krstičević je podsjetio kako je postojeća Strategija nacionalne sigurnosti donijeta 2002. godine i više ne odgovara vremenu ni sadašnjim okolnostima, pa je zato u studenom 2016. godine Vladin tim započeo sa sustavnom izradom novog strateškog dokumenta o nacionalnoj sigurnosti.

Strateški dokument koji se mora mijenjati

“Strategija  nacionalne sigurnosti je temeljni strateški dokument, pitanje nacionalne sigurnosti je nadstranačko pitanje i ono traži usuglašavanje stavova, pozicija i šire društvene zajednice”, rekao je Krstičević naglasivši kako je u proces izrade nove strategije nacionalne sigurnosti uključeno više od 150 ljudi – od predstavnika državnih tijela, oporbe, neovisnih stručnjaka, braniteljskih udruga do predstavnika civilnog društva.

“Kao odgovor na sigurnosne rizike s kojim se Hrvatska suočava želimo napraviti partnerstvo za sigurnost, želimo uvezati sve državne elemente koji se bave sigurnošću kao i civilno društvo  te  udruge građana”, naglasio je Krstičević navodeći kako se nova strategija nacionalne sigurnosti temelji na partnerstvu za sigurnost te sustavu domovinske sigurnosti koji mora biti temeljen na načelima poštivanja ljudskih prava, solidarnosti i toleranciji.

“Posebno je važno istaknuti da je razvoj strategije sustava nacionalne sigurnosti trajan i kontinuiran proces koji neće završiti ovim dokumentom. Želimo da svaka vlada na početku svoga mandata ima zadaću da u suradnji s Predsjednicom RH ažurira postojeći, odnosno predloži novi dokument, tako da nam se više ne dogodi da Republika Hrvatska petnaest godina nema odgovarajući dokument o nacionalnoj sigurnosti”, istaknuo je potpredsjednik Vlade.

Vizija nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske

Strategija nacionalne sigurnosti ishodišni je strateški dokument kojim se određuju politike i instrumenti za ostvarivanje vizije nacionalnih interesa te postizanje sigurnosnih uvjeta koji će omogućiti uravnotežen i kontinuiran razvoj države i društva. Republika Hrvatska teži razvijanju modernog, sveobuhvatnog, racionalnog i učinkovitog sustava domovinske sigurnosti koji uključuje gospodarske subjekte, znanstvene i stručne institucije, privatni i javni sektor, civilno društvo i građane za postizanje sinergijskih rezultata. Ovom predstavljanju Nacrta prijedloga strategije nacionalne sigurnosti prethodio je niz sastanaka koje su članovi radne skupine za izradu nacrta Strategije nacionalne sigurnosti održali s pojedinim stručnjacima ili članovima Povjerenstva te sastanci i konzultacije s brojnim pojedincima iz javnog života i akademske zajednice koji se bave pitanjima nacionalne sigurnosti.

Tijekom travnja i svibnja planira se održavanje sjednica Povjerenstva, javna rasprava te niz sastanaka s braniteljskim udrugama, Hrvatskim generalskim zborom, vojnim izaslanstvima zemalja partnera, znanstvenom zajednicom, udrugama građana i drugima.

Predviđeno je da će se sredinom lipnja 2017. održati prezentacija završnog nacrta prijedloga Strategije Povjerenstvu, a do 15. srpnja očekuje se usvajanje strateških dokumenata u Hrvatskom saboru, doznaje se u MORH-u.

RSS