Kako je Facebook otkrio mrežu koja je generirala ‘lajkove’, povezivala lažne profile i slala ‘spam’

Otkrio mrežu koja je generirala lajkove
Wochit News

Facebook-ov tim zadružen za sigurnost raskrinkao je veliki međunarodni lanac prijevara nakon istrage što je trajala šest mjeseci. Razbijena je grupa koja je putem lažnih profila razvijala utjecaj na društvenoj mreži fabricirajući ‘lajkove’ i komentare.

‘Danas smo finalizirali operaciju u borbi protiv spam-a što je trajala punih šest mjeseci. Utvrdili smo da su fabricirani ‘lakjovi’ i komentari dolazili s računa otvorenih u Bangladešu, Indoneziji, Saudijskoj Arabiji i mnogim drugim zemljama’, objavio je Facebook.

‘Ova aktivnost nije realizirana kroz tradicionalne metode masovnog otvaranja računa na Facebooku, već na nov, sofisticiran način kojim se pokušalo prikriti činjenicu da su u pitanju profili izrađeni u koordiniranoj operaciji’, objašnjeno je.

Cilj ove kampanje bilo je širenje društvene mreže preko novih prijatelja i njihovo povezivanje preko zajedničkih ‘lajkova’, te interakcije na stranicama popularnih izdavača na Facebook-u. Preko te mreže širene su spam-poruke. Većina profila nakon svega par interakcija više nije bila aktivna.

Facebook-ovi sustavi identificirali su tu prijevarnu aktivnost i uklonili veliku količinu lažnih ‘lajkova’, unatoč tome što su napadači skrivali tragove preusmjeravajući svoj promet.

U Facebooku očekuju da će stranice koje su na ovaj način stekle više od 10 tisuća ‘lajkova’ izgubiti njih barem tri posto. Tvrde kako svoj sigurnosni sustav unaprijeđuju ne bi li platformu zaštitili od zlouporaba.

Facebook confirmed security improvement to its system to prevent any abuse of its platform, social networks are today privileged attack vectors for crooks.

RSS