Na CMKS-u o poslovnoj etici i usklađenosti – Isplati li se etičnost u poslovanju?

Na CMKS-u o poslovnoj etici i usklađenosti - Isplati li se etičnost u poslovanju?

Osnove za razumijevanje pojma etike i poslovne etike, organizacijski kontekst poslovne etike, utjecaj poslovne etike na uspješnost poslovanja, implementacija poslovne etike u sustave upravljanja poduzeća neka su od područja s kojima su se upoznali polazinici VI. generacije programa obrazovanja certificirani menadžer korporativne sigurnosti (CMKS) na predavanju dr.sc. Silvije Vig „Poslovna etika i usklađenost“.

Poduzeća koja imaju povjerenike za etiku i usklađenost postavljene u razini visokog menadžmenta ukazuju na činjenicu da im je etičnost važna, da je zastupljena na najvišoj upravljačkoj razini te da je sastavni dio strateških poslovnih odluka poduzeća.

Ako poduzeća očekuju etično ponašanje od svojih zaposlenika, onda bi trebala uvesti sustave linija za rješavanje etičkih dvojbi i prijavu neetičkih radnji te edukacije za njihovo ohrabrivanje kojima bi poticala etično ponašanje zaposlenika, ali i sustave njihove zaštite kako ne bi došlo do neželjenih posljedica.

Procjena rizika etičnosti i usklađenosti, pored poštivanja regulative i usklađenosti, jedan je od osnovnih elmenata modela poslovne etike. Ona čini temelj učinkovitog programa etike i usklađenosti kojeg je nemoguće izraditi bez da se najprije definiraju zakoni s kojim se poduzeća moraju uskladiti.

Koristi od etičkog poslovanja su veća regulatorna usklađenost, poštivanje pravila i standarda, veće zadovoljstvo zaposlenika, snažnija organizacijska privrženost (engagement) , bolja suradnja među zaposlenicima (team-culture), veća uspješnost upravljanja promjenama, veća atraktivnost za talentirane zaposlenike (employer branding), niža fluktuacija zaposlenika, niži troškovi zdravstvene zaštite/ niža stopa bolovanja, niži regulatorni rizici.

Program CMKS podržava Hrvatska elektroprivreda d.d.

 

DBO/ Foto: Svijetsigurnosti.com