Iznimna građanska hrabrost Pavla Kalinića zaslužuje Medalju Grada Zagreba

Pavle Kalinić

Uvaženi gradonačelniče gospodine Bandić,

često imamo osjećaj da je naše živote prožela kultura ravnodušnosti prema susjedima i njihovim problemima. Umjesto  spremnosti na pomoći biramo distancu od drugih i ulogu pasivnog promatrača.

U nekom idealnom svijetu svatko od nas trebao bi odmah reagirati, pokucati na vrata i pomoći susjedu, ali u stvarnom životu nitko od nas ne traži da budemo heroji. Većina nas nije educirana i hrabra, da u situacijama rizika, pokuca na susjedova vrata i ponudi pomoć.

Međutim, građanski čin kojeg je demonstirao gospodin Pavle Kalinić u požaru obiteljske kuće na Jordanovcu, u noći 25./26. prosinca 2019. oko 01.20 sati, kada je s maskom na licu i kacigom na glavi uletio u plamteću kuću iz koje je sukljao dim da bi spasio svog susjeda koji je unutra ležao bez svijesti, pokazuje iznimnu građansku hrabrost i solidarnost bez zadrške. Upravo zato Vam predlažemo da gospodinu Pavlu Kaliniću odate priznanje dodjelom Medalje Grada Zagreba.

I na kraju, prenijet ćemo jednu staru Kinesku poslovicu: „Kada gori susjedova kuća, i sam si u opasnosti ako ne priskočiš u pomoć“, piše u dopisu prijedloga dodjele priznanja kojeg je Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti uputio gradonačelniku Bandiću.

DBO/ Foto: prtsc ZG-magazin/Youtube