Interne istrage ključne su za zaštitu poduzeća

Interne istrage ključne su za zaštitu poduzeća
Prof.dr.sc. Viktor Gotovac, Pravni fakultet Zagreb

O tome kako prevenirati kriminal u poduzećima govori se  na I. savjetovanju “Prevencija kaznenih djela u poslovnom okruženju i upravljanje kontinuitetom poslovnih procesa“, koje se u organizaciji  Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj uz potporu Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, održava u opatijskom Hotelu  Ambasador, od 19. do 20. prosinca 2023.

„ Od trenutka kada je prijava potencijalnog nedjela prijavljena, žurno djelovanje ključno je za razumijevanje spornog ponašanja, spriječavanja takvog ponašanja u budućnosti i promicanje kulture transparentnosti i usklađenosti unutar poduzeća.  Politika prevencije kriminala u kombinaciji s Antikorupcijskom politikom i Kodeksom ponašanja, još jednom će potvrditi jasan stav uprava poduzeća o nultoj stopi tolerancije naspram nezakonitih aktivnosti, kao i predanost uprava poduzeća kontinuiniranom  nadzoru korištenja mjera usmjerenih na prevenciju i otkrivanje učinkovitih mehanizama za komuniciranje i širenje svijesti među zaposlenicima, te razvoj korporativne kulture koja se temelji na etici i poštivanju pravila“, istaknuo je na otvorenju savjetovanja Alen Ostojić, CSO,CMKS,CMS, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Među istaknutim predavačima su Prof.dr.sc. Viktor Gotovac, Pravni fakultet Zagreb, Prof.dr.sc. Petar Veić, Pravni fakultet Rijeka, Doc.dr.sc. Krunoslav Borovec, član Znanstvenog savjeta Hrvatske udruge menadžera sigurnosti, Dr.sc. Darko Dundović, Izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, Predsjednik UV Veleučilišta Effectus, Zagreb, Dr.sc. Stjepan Gluščić, Doc.dr.sc. Ivan Nađ, Veleučilište Velika Gorica, Dr.sc. Mirjana Kondor Langer, Dr.sc. Josip Pavliček.

Na savjetovanju će stručnjaci obraditi teme poput radno pravnih odnosa i prava zaposlenika u odnosu na pitanja korporativne sigurnosti, normativnog okvira internih istraživanja, prevencije  kaznenih djela i sigurnosnih ugroza sa izradom strategije prevencije kaznenih djela u poslovnom okruženju, evaluacije poduzetih sigurnosnih strategija i procesa njihove implementacije, korporativne  sigurnoste kao djelatnosti otkrivanja i preveniranja kaznenih djela, poslovno obavještajne djelatnosti u funkciji prevencije kaznenih djela u poduzećima, zaštite prijavitelja nepravilnosti, analize rizika u radnom okruženju i upravljanje kontinuitetom poslovnih procesa, ugrozama i suradnji sa tijelima progona, modelima detektiranja sigurnosnih ugroza.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti