Ovo su nova pravila o migracijama što ih je dogovorila EU

EU za izbjeglice i migrante
Pixabay

Politički dogovor koji su danas postigli Europski parlament i Vijeće o paktu o migracijama i azilu važan je korak prema zajedničkom sustavu za upravljanje migracijama u EU-u, poručuju iz Europske komisije.

Predsjednica Ursula von der Leyen izjavila je kako je Europa snažna zajednica koja može pronaći odlične odgovore na velike izazove.

“Pozdravljam pravovremeni politički dogovor Parlamenta i Vijeća o ključnim elementima novog pakta o migracijama i azilu. Naš je cilj bio pronaći pravedan i pragmatičan pristup zajedničkom upravljanju migracijama u EU-u. To je ključan korak u osiguravanju da Europa raspolaže alatima za upravljanje migracijama”, rekla je.

Dogovorom je obuhvaćeno pet ključnih prijedloga Pakta: Uredba o dubinskoj provjeri, Uredba o Eurodacu, Uredba o postupcima azila, Uredba o upravljanju migracijama u području azila, Uredba o kriznim situacijama i višoj sili.

Nakon što Europski parlament i Vijeće formalno usvoje te prijedloge, uspostavit će se stupovi novog pakta o migracijama i azilu.

RSS