Hrvatska vojska dobitnik nagrade Ponos Hrvatske

MORH

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu zbog iznimnog angažmana u obrani Hrvatske od požara i poplava. Svečanoj dodjeli nagrade u petak, 2. veljače 2018. godine u Zagrebu prisustvovao je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik predsjednika Vlade, a nagradu je u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske preuzeo načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov.

“Vi ste ponos Hrvatske, vi ste Hrvatska kakvu trebamo!”, poručio je svim dobitnicima nagrade ministar Krstičević, čestitajući im u ime Vlade Republike Hrvatske. “Ponosan sam što je Hrvatska vojska jedan od dobitnika ove prestižne nagrade. Vojska je zajedno s vatrogascima  obranila našu Domovinu u najtežoj protupožarnoj sezoni od samostalnosti i pomogla stanovništvu u sanaciji poplavljenih područja”, istaknuo je ministar Krstičević, zaključivši kako je ova nagrada primjer svima kako trebamo biti humani i pomagati jedni drugima.

Primivši nagradu Ponos Hrvatske general Šundov je zahvalio svim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, osobito pilotima i tehničarima na njihovom angažmanu, te je poručio: “Hrvatska vojska će uvijek pomagati svom narodu i svojim građanima. Domovini vjerni!”

Nagrada se dodjeljuje osobama koje su svojim djelima pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, a Udruga Ponos Hrvatske okuplja dobitnike tog hvalevrijednog priznanja. Hrvatska vojska i vatrogasci dijele ovogodišnju nagradu za izniman doprinos u protupožarnoj sezoni i u saniranju poplavljenih područja, a pripadnici Oružanih snaga nekoliko su puta već bili dobitnici nagrade Ponos Hrvatske.

Godine 2016. nagrada je dodijeljena posadi broda “Andrija Mohorovičić”, koja je u EU-ovoj operaciji “Triton” u Sredozemnom moru spasila 2516 ljudi.

Pripadnik Hrvatske ratne mornarice, mornar Toni Čančar, dobitnik je nagrade 2015. godine nakon što je na Malom Brijunu, u kasnim večernjim satima, spasio desetogodišnju djevojčicu koja je upala u more, i to u prostor širine 60 cm između broda i obale.

Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a dobitnica je tog priznanja 2014. godine, budući da je uz redovite zadaće, sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu, prepoznatljiva i po humanim akcijama.

Bojnik Ivica Čelik i njegova supruga Ivanka dobitnici su nagrade 2012. godine jer su posvojili troje malodobne djece nakon što su im oba roditelja u kratkom vremenu preminula zbog bolesti.

Satnik Zvonimir Milatović, pilot HRZ-a, dobitnik je nagrade 2009 godine zbog hrabrosti i profesionalnosti koju je pokazao tijekom leta na generalnoj probi za Dan Oružanih snaga 2008 godine, kada je zbog kvara na zrakoplovu, unatoč punom spremniku goriva, uspio sigurno prizemljiti borbeni zrakoplov MIG-21.

Pukovnik Ratimir Benčić nagradu je dobio 2008. godine  za sudjelovanje u spašavanju stradalih u bombaškom napadu koji se dogodio ispred indijskog veleposlanstva u Kabulu, gdje je bio sudionik misije ISAF u sklopu hrvatskog kontingenta.

Sva navedena priznanja pokazuju kako su Oružane snage RH i njezini pripadnici, bilo kao sustav ili kao pojedinci, uvijek spremni pomoći civilnom stanovništvu u nevolji, te da je taj njihov nesebičan angažman u društvu javno prepoznat i priznat.

RSS