Marinko, Davor i Dejan su ponos MUP-a i ponos Hrvatske

MORH

Policajci PU međimurske  Marinko Orsag (34), Davor Špoljar (32) i Dejan Kočiš (35) lani u veljači iz gorućeg su automobila spasili su unesrećenog mladića koji je automobilom sletio u jarak u Svetoj Mariji.

Za 24sata ispričali su kako izgledalo spašavanje:

– Iz daljine smo primijetili crni dim. Zaustavili smo se 20-ak metara od toga. Vidjeli smo da je riječ o osobnom vozilu koje je udarilo u stup. Na vozilu je počela izbijati vatra iz motora a vozač je pokušavao izaći kroz vrata, no nije mogao. Vozačeva vrata zapriječio je stup, a suvozačeva vrata su bila zaglavljena – rekao je Orsag te dodao da je kolega Špoljar otišao iza vozila jer su ga htjeli izvući sa stražnje strane. Nisu uspjeli. Na jedvite jade naposljetku su otvorili vrata suvozača i unesrećenog uspjeli izvući. Pozvali su Hitnu pomoć i vatrogasce.

– Tad je autom naišao kolega Dejan Kočiš koji je u vozilu imao mali vatrogasni aparat. Pokušao je ugasiti požar na vozilu na kojem se vatra sve više širila, no to nije bilo dovoljno. Kako je kolega Kočiš član DVD-a Donji Mihaljevac već podosta godina, znao je šifru na vratima spremišta DVD-a Sveta Marija, pa smo otišli po veći aparat, a onda su u međuvremenu već došli i vatrogasci iz Svete Nedjelje i pogasili vatru do kraja – rekao je Orsag, koji je također ujedno i vatrogasac.

– Vidio sam početnu fazu požara i najvažnije je bilo da unesrećenog maknemo iz gorućeg auta. Svaki bi kolega napravio isto kao i nas trojica jer u takvim slučajevima mislimo jedino kako pomoći. Andrenalin radi i ne mislimo na opasnost i sebe. Obučeni smo za takve situacije – rekao je Kočiš. Davor Špoljar slaže se sa svojim kolegama.

– Kada se radi o takvim situacijama, ne mislimo na sebe. Bitno je da pomognemo i spasimo čovjeka – kaže Špoljar koji se uz policijski posao bavi i nogometom.

Vodstvo općine Sveta Marija za hrabrost prilikom spašavanja vozača policajce je nagradilo zahvalnicama, a također su nagrađeni na Danu policije 2017. godine Godišnjom nagradom za skupinu – za iznimnu hrabrost i požrtvovnost koju su iskazali u zaštiti života i imovine spasivši osobu iz gorućeg automobila.

RSS