Hrvatska razvija važan projekt za kibernetičku sigurnost: Što to znači za kritičnu infrastrukturu?

Hrvatska razvija važan projekt za kibernetičku sigurnost: Što to znači za kritičnu infrastrukturu?
Pixabay

Hrvatska s projektom kvantne komunikacijske infrastrukture CroQCI, vrijednim gotovo 10 milijuna eura, postavlja temelje za zaštitu nacionalne kritične infrastrukture i bolju kibernetičku sigurnost, istaknuto je u utorak na predstavljanju tog projekta.

Tim se projektom i Hrvatska jače uključuje u europske i svjetske trendove za kvantne mreže, a uz sufinanciranje iz EU fondova, NPOO-a i državnog proračuna, kazao je voditelj projekta u mreži Carnet Bojan Schmidt.

Projekt je počeo 1. siječnja 2023. i trajat će do ljeta 2025., a s obzirom na sve veće korištenje digitalnih tehnologija, interneta, ali i sve češćih kibernetičkih napada te dostupnošću sve snažnijih računala napadačima s ovime Hrvatska odgovara na te izazove, dodao je.

‘Danas poznati kriptografski načini zaštite na internetu u budućnosti neće biti dostupni i dio naše nove infrastrukture bit će dio šire europske infrastrukture za podizanja temelja informacijske sigurnosti kombinirajući klasične i poznate telekomunikacijske infrastrukture s inovativnim kvantnim rješenjima koji se temelje na zakonima kvantne fizike’, naglasio je Schmidt.

Objasnio je da to konkretno znači da bi te mreže trebale spriječiti bilo kakva neovlaštena ‘upadanja’ u internetske kanale, prisluškivanje, krađu osjetljivih podataka i slično. Poseban naglasak u tome se daju državnim informacijskim infrastrukturama i to u energetici, financijama, zdravstvu, zdravstvu, telekomunikacijama i svim drugim kritičnim sektorima za funkcioniranje države.

Više pročitajte OVDJE.

RSS