Hoće li roboti zaista zamijeniti zaštitare?

K5 - Kinghtscope

Nove tehnologije u ozračju: virtualne i proširene stvarnosti, internet stvari, robotike i umjetne inteligencije,  poslovne analitike ili povezivanja objekata primjenom senzora, danas su stvarnost koja zahtijeva nova znanja i vještine, u čemu industrija privatne sigurnosti i korporativna sigurnost dobiva  novo lice.

Dolaze zaštitari budućnosti – roboti

U SAD-u i Japanu u prostorima trgovačkih centara, sjedišta globalnih korporacija, javnim prostorima podzemne željeznice i dr., već danas patroliraju roboti-zaštitari. Ipak, ovi roboti nisu dizajnirani da koriste silu protiv provalnika (napadača), ne mogu se popeti stubama ili upravljati dizalima.

Travis Deyle, suosnivač i izvršni direktor tvrtke Cobalt, kaže da su roboti zaštitari najprikladniji za prikupljanje signala koji bi mogli otkriti veći problem, kao što je nazočnost zaposlenika ili posjetitelja na mjestima gdje ne bi trebali biti.

Roboti su izvrsni u otkrivanju anomalija, nešto u čemu ljudi zapravo nisu toliko dobri, rekao je Deano Roberts glavni direktor u Slacku , koji ima dva kobaltna robota koji patroliraju hodnicima nakon radnog vremena.

Roboti mogu preuzeti neke od poslova zaštitara kao što su skeniranje ispravnosti uredskih vrata ili registarskih oznaka vozila, provjeravanje ID kartica, provjeru spremnosti dvorana za sastanke, alarmiranje o nazočnosti osobe u zoni zaštite i sl.

Roboti su i jeftiniji od ljudi. Rade 0-24 sata sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Ne odlaze na dnevnu pauzu, godišnji odmor ili bolovanje.

Roboti zaštitari se razvijaju i postati će jeftiniji i sve prisutniji. Ipak, kada je riječ o rješavanju problema i dalje su nam potrebni ljudi. Zato između zaštitara i robota, još uvijek biram čovjeka, ali jednog K5 , volio bih imati u svom dvorištu.

Alen Ostojić, Predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti

Foto: kinghtscope.com