GRADSKI JUNACI: Hitna pomoć na motociklima

Svijetsigurnosti.com

Voze od proljeća do jeseni samo radnim danima. Jure na motociklima i do 160 kilometara na sat. Dok spašavaju tuđe živote, riskiraju vlastiti. Riječ je o medicinskim tehničarima Hitne pomoći na motociklima. Uz medicinsko znanje, moraju biti i vrhunski vozači.

Kaciga i zaštitna jakna prvo su što stavljaju na sebe. Provjera motora, medicinske opreme, rotirka se pali i jurnjava počinje. U njihovu poslu brzina znači život.U slobodno vrijeme motociklisti, školovali su se za medicinske tehničare, ali i sigurnu vožnju. Izlaze isključivo na najhitnije intervencije. Prolaze kroz crveno, voze po biciklističkim stazama i među automobilima. Nekad i do 160 kilometara na sat.

“Koriste na žalost i nogostupi i sve, kontra smjer nekad gdje se može. Isto gledamo prvo na svoju sigurnost apsulutno i to. Ali uglavnom doći što prije do pacijenta i krenuti sa pružanjem prve pomoći” rekao je medicinski tehničar Zvonimir Bešenski.

Započinju reanimaciju i zaustavljaju krvarenja. U stražnjem pretincu skrivaju igle, škare i tlakomjer. Ispod sjedalice: defibrilator, šanzov ovratnik, set za opekline, udlage za imobilizaciju i maske za umjetno disanje.

“Ne idemo na neke slabije, niže stupnjeve intervencija nego idemo na prvi ili drugi stupanj kako mi to zovemo. Tako da se stvarno izuzetno bitno da dođemo što prije i da što prije započnemo s intervencijom” rekao je medicinski tehničar Branimir Bauer.

Rezultati su zapanjujući. Prošle su godine intervenirali više od 700 puta te reanimacijom spasili 7 života.

“U toku dvije godine sa dva motociklista, medicinska tehničara koji su izučeni se dokazalo da su 4 do 5 minuta brži nego standardno vozilo” rekla je zamjenica ravnateljice Nastavnog zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba Ileana Lučić-Renaud.

Njihove su intervencije ključne u četvrtima gdje zbog velikih gužvi standarno vozilo ne može proći. Stoga ako vidite žuti motor s rotirkom – pomaknite vozilo – nekome možda tih nekoliko sekundi – spasi život.

Izvor:vijesti.hrt.hr