Gradska uprava tvrdi da je ispunila sve mjere Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja

Svijetsigurnosti.com

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, gradski zastupnici  raspravljati će o Izvješću gradske uprave o provedbi mjera i aktivnosti “Akcijskog plana za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Gradu Zagrebu”.

Akcijski plan donijet je u ožujku 2015. godine i određen je s pet ključnih ciljeva, ujedno i mjera sprječavanja: stvaranje institucionalnog okvira, uspostave baze podataka o grafitima, zaštite imovine, sankcioniranja počinitelja-grafitera i provođenje informativne kampanje.

U izvješću o provedbi, gradska uprava ističe da je Akcijski plan za sprječavanje vandalskog grafitiranja u Gradu Zagrebu u cijelosti izvršen. Pa tako navode: imenovan je tim za provedbu akcijskog plana na čelu s Grgom Jelinićem, s tvrtkom Hidrostres ugovoren je posao uklanjanja grafita na području Grada zagreba, inicirana je promjena članka 235. Kaznenog zakona na način da se umjesto kazne zatvora za takvu vrstu kaznenih djela propiše novčana kazna, izrađena je gradska karta grafita, javne površine primjereno su osvijetljene javnom rasvjetom, postavljen je video nadzor na 75 lokacija putem kojih se prati vandalizam na javnim površinama, komunalne službe u obvezi su prijavljivati uočene grafite i na kraju javnost je informirana putem gradonačelnikova pisma namjere o sufinanciranju zaštite pročelja i drugih vanjskih dijelova objekata od grafita.

DBO/ Foto: Mjesni odbor Martinovka