GRADONAČELNIK SLAVONSKOG BRODA O ONEČIŠĆENJU VODE: ‘Ovo je ravno terorističkom napadu’

prtsc SBTV-Slavonski Brod

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara teško je optužio tvrtku koja je izazvala ekološki incident i zagadila vodu kojom se grad koristi.

“Nije na vrijeme provedena sanacija, pa je nafta prodrla do vodonosnih spremnika, te je došlo do zagađenja”, rekao je Duspara danas u razgovoru za N1, nije međutim mogao potvrditi je li već došlo do trovanja nekog od građana. Apelirao je na građane da se jave liječnicima ukoliko imaju probleme,  te da do daljnjeg ne koriste vodu za piće.

Cisterne su već stigle u grad i okolicu, te se oko 90 tisuća ljudi, kojima je vodovod zagađen, opskrbljuje pitkom vodom.

“Ovo je ravno terorističkom napadu”, zaključio je Duspara. Grad je već podnio i kaznenu prijavu policiji protiv nepoznate osobe koja je skrivila ovaj ekološki incident uzrokovala zagađenje vodovoda. Naime, gradonačelnik tvrdi da su informacije da je isteklo 150  litara nafte u okoliš potpuno netočne jer je zagađeno puno veće područje, te je moguće da je isteklo i desetak tisuća litara nafte.

Incident se dogodio prije nekoliko dana na trasi neaktivnog produktovoda na zapadnom ulazu u Slavonski Brod, gdje je tijekom provjere njegova stanja prije uspostave opskrbe plinom bosanskobrodskoj rafineriji došlo do propuštanja i izlijevanja zaostale tekućine.

Neaktivni produktovod Slobodnica (RH) – Bosanski Brod (BiH) ispituje se kako bi se prenamjenio u izravni plinovod kojim bi se povezala Rafinerija nafte u Bosanskome Brodu s plinskim transportnim sustavom Hrvatske.  Desetogodišnji ugovor za dostavljanje plina dobila je tvrtka Crodux plin u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka.

Prema riječima gradonačelnika Duspare, još se ne zna tko je krivac za ekološki incident.

A. R. K.