Godišnjica je međunarodnog priznanja Hrvatske. Simbolično – bez kune

Danas obilježavamo Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske kao sjećanje potvrdu državnosti i ostvarivanja pune afirmacije hrvatske države u okviru međunarodne zajednice.

Simbolično je da više nema hrvatske valute kune jer je RH 1. siječnja ove godine ušla u Eurozonu, te u Schengenski prostor. Kuna se kao hrvatska. valuta mogla koristiti do danas.

Na današnji dan, 1992. Republika Hrvatska priznata je kao samostalna i suverena država od strane dvanaest država tadašnje Europske zajednice: Irske, Belgije, Danske, Francuske, Grčke, Italije, Luksemburga, Nizozemske, Njemačke, Portugala, Španjolske i Ujedinjene Kraljevine. Ovim državama istoga dana istom odlukom pridružile su se Austrija, Bugarska, Kanada, Mađarska, Malta, Poljska i Švicarska.

Prve zemlje koje su od 26. lipnja do 14. prosinca 1991. priznale Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu bile su zemlje koje i same tada nisu bile međunarodno priznate – Slovenija, Litva, Ukrajina i Latvija. Prvo priznanje za Hrvatsku, od međunarodno priznate države, došlo je od Islanda i to 19. prosinca 1991. Istoga dana to je učinila i Njemačka, ali je odluka Njemačke stupila na snagu 15. siječnja – danom priznanja i ostalih članica EZ-a. Međunarodno priznanje Hrvatske i prije Europske zajednice objavila je Estonija 31. prosinca 1991., Sveta Stolica 13. siječnja 1992., a San Marino 14. siječnja 1992. Nakon zemalja Europske zajednice priznanje Hrvatske objavile su, među ostalima i sljedeće države: Argentina 16. siječnja, Turska 6. veljače, Ruska Federacija 17. veljače, Iran 15. ožujka, Japan 17. ožujka, SAD 7. travnja, Kina 27. travnja, Indija 11. svibnja, Indonezija 16. svibnja 1992.

Do 31. prosinca 1995. godine Hrvatsku su priznale 124 države. Kruna međunarodnoga priznanja Republike Hrvatske bio je njezin primitak u Ujedinjene narode 22. svibnja 1992.

Od međunarodnoga priznanja do danas Republika Hrvatska održava diplomatske odnose s većinom međunarodno priznatih zemalja svijeta. Otada je Hrvatska postala aktivnom članicom mnogih europskih i svjetskih tijela, međunarodnih procesa i inicijativa. U članstvo Vijeća Europe primljena je 6. studenoga 1996., članicom NATO saveza postala je 1. travnja 2009., a 28. članicom Europske unije postala je 1. srpnja 2013. godine.

RSS