Zapovjednik vatikanske žandarmerije u posjetu MUP-u

MUP RH

U sklopu posjeta ministra Božinovića Svetoj Stolici, 25. travnja 2018. godine, povodom obilježavanja 20 godina od osnutka Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj, održan je formalni susret sa zapovjednikom Gianijem. Tom je prigodom ministar Božinović pozvao zapovjednika Gianija u uzvratni posjet Hrvatskoj, što je on prihvatio.

Danas će u jednodnevnom posjetu zapovjednik Giani i njegov tim razmijeniti s hrvatskim kolegama stajališta o pitanjima od zajedničkog interesa.

Vatikanska žandarmerija je sigurnosna služba Vatikanskog Grada zadužena ponajprije za održavanje javnog reda unutar Vatikana. Njene zadaće također uključuju obavještajne i antiterorističke poslove, kontrolu prometa, kriminalistička istraživanja, poslove pravosudne policije i – zajedno s relevantnim segmentima Papinske švicarske garde – neposrednu zaštitu Svetog Oca Franje. Snage broje oko 200 pripadnika, a djeluju na području Vatikanskog Grada kao i unutar granica svih izvanteritorijalnih mjesta koja su u nadležnosti Vatikana. Čuvaju stražu svaki dan 24 sata dnevno na svim ulaznim točkama u Vatikan.

Zapovjednik žandarmerijskih snaga je po službenoj dužnosti ravnatelj Uprave za sigurnosne poslove i civilnu zaštitu vatikanskog Guvernatorata (tj. civilne uprave Vatikanskog Grada), a također vrši nadzor nad vatikanskom vatrogasnom postrojbom, koja broji 30 pripadnika.

RSS