CARNET-ov Nacionalni CERT utvrdio curenje podataka

Koja je uloga prvog američkog nacionalnog cyber direktora?
Pexels

U jednom od najvećih slučajeva curenja podataka u povijesti više od 23 000 baza podataka postalo je javno dostupno.

Vjeruje se kako je kolekcija baza potekla s privatnog hakerskog foruma Cit0Day.in kojeg mnogi napadači koriste kako bi prikupili što veći broj korisničkih imena, adresa elektroničke pošte pa čak lozinki u obliku čistog teksta, a sama kolekcija sastoji se od više od 226 milijuna jedinstvenih korisničkih računa.

Kolekcija baza koja je prethodno bila dostupna isključivo pretplatnicima navedene usluge postala je javna te se je moglo slobodno preuzeti svega nekoliko sati, ali i to je bilo dovoljno da baza krene u opticaj te se počne dijeliti putem privatnih Telegram i Discord kanala.

Važno je istaknuti kako se određeni broj lozinki nalazi u čistom tekstualnom obliku i one nisu ni na koji način zaštićene te ih je moguće veoma jednostavno iskoristiti.

CARNET-ov Nacionalni CERT je analizom utvrdio kako je u navedenoj bazi više od 47 000 korisničkih računa čija vršna domena završava na .hr, od čega je za čak više od 24 000 korisnika lozinka dostupna u čistom tekstualnom obliku.

Veoma je važno da se u najkraćem roku svi korisnički podaci zaštite prema uputama Nacionalnog CERT-a. Tijekom narednih dana, Nacionalni CERT će vlasnicima pogođenih korisničkih računa poslati obavijest o kompromitaciji s uputama kako zaštititi svoj korisnički račun.

Više pročitajte ovdje.

PR/Foto: Pexels