Firma iz Opatije ostala bez 25 tisuća eura nakon što su ažurirali bankarsku aplikaciju

Kina pobijedila u bitci za umjetnu inteligenciju protiv SAD-a
Pexels

Opatijskoj policiji prijavljena je računalna prevara kojom je oštećena lokalna firma.

Naime, predstavnica te tvrtke zaprimila je e-mail u kojem je pisalo da treba ažurirati aplikaciju bankarske usluge. Link koji joj je dostavljen vodio je na stranice banke.

Nakon što je ažurirala aplikaciju, putem mobitela zaprimila je dvije lozinke koje je potom upisala u dostavljeni link, utvrdila je policija. Ubrzo su je kontaktirali iz banke s upitom je li kreirala inozemnu transakciju na iznos od 44.000 eura na određeni račun, a nakon što im je rekla da takav nalog nije kreirala transakcija je blokirana. Međutim, kasnije istoga dana bila je obaviještena iz banke da je ipak obavljena novčana transakcija od 25.000 eura na štetu firme. Banka ju nije uspjela spriječiti.

“Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, građanima savjetujemo da prije odluke o kupnji ili investiranju putem interneta svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba koja se bavi trgovinom, a posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica. Pratite obavijesti banaka i novčarskih institucija te u slučaju primanja sumnjive e-pošte putem koje se zahtijevaju povjerljivi i tajni podaci potrebni za autorizaciju bankarskih transakcija, odmah osobno obratite djelatnicima vaše banke”, poručuju iz policije.

RSS