Švedska je preuzela predsjedanje EU: Sigurnost je jedan od prioriteta

Stockholm EU sigurnost
Pixabay

Švedska ima mnogo planova za šestomjesečno predsjedanje Vijećem Europske unije koje je 1. siječnja preuzela od Češke.

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da će se voditi agenda “EU naprijed, za zelenilo, sigurniju i slobodnu Europu”.

“Neopravdani rat Rusije protiv Ukrajine, druge veličine zemlje u Europi, definirat će naše predsjedanje”, rekao je švedski premijer čijoj zemlji je ovo treće predsjedanje Europskom unijom (EU).

Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstorm rekao je da rat podsjeća na to da se “sloboda i demokracija ne smiju uzimati zdravo za gotovo”.

“Rat Vladimira Putina također je rat protiv naših vrijednosti, našeg sustava upravljanja i normi međunarodne suradnje. Njegov će ishod oblikovati budućnost Europe”, rekao je švedski šef diplomacije.

Rat u Ukrajini zasjenit će druga pitanja, uključujući klimatske promjene, migracijsku politiku i pristupne pregovore sa zemljama Zapadnog Balkana. Kada je riječ o ovim drugim pitanjima, Kristerson, koji je osvojio vlast nakon parlamentarnih izbora u rujnu, dobit će malu podršku svojih nepopularnih partnera u krajnjoj desnoj strani švedskih demokrata.

Švedski demokrati, predvođeni Jimmiejem Akessonom, dobili su 20 posto glasova na rujanskim izborima, ali nisu postali dio vladine koalicije. Akesson je negirao klimatske promjene, vodio politiku protiv migracija i demonizirao Europsku uniju kao korijen svih zala. Ova politika čini Švedske demokrate prirodnim saveznicima drugih desničarskih nacionalističkih stranaka, uključujući one koje trenutno vladaju u Mađarskoj i Italiji.

Kristersson je rekao da će Švedska štititi vladavinu prava u svim zemljama članicama EU, dodajući da će se koraci poduzeti protiv Mađarske i Poljske “umjereno” pogurati. Švedski demokrati odbacili su kazne izrečene Mađarskoj, koje uključuju uskraćivanje sredstava EU dok zemlja ne provede mjere za zaštitu vladavine prava i borbu protiv korupcije.

Veleposlanica Švedske u Srbiji i Crnoj Gori Anika Ben David izjavila je da će ključna tema švedskog predsjedavanja u oblasti vanjske i sigurnosne politike biti da doprinese ujedinjenoj, angažiranoj i sigurnoj EU, kojoj Zapadni Balkan i Srbija također pripadaju.

Ben David je, govoreći o proširenju, rekla da je na samitu u Tirani, prvom ikada održanom van EU, poruka Unije bila jasnija nego ikada a to je da je ona čvrsto posvećena dobrodošlici zemalja Zapadnog Balkana u obitelj EU, navodi se u priopćenju.

Švedska je postavila četiri prioriteta za svoje predsjedanje, a to su osiguranje sigurnosti građanima EU i jačanje uloge EU u svijetu; ubrzanje klimatske tranzicije za energiju bez fosilnih goriva, zelena radna mjesta i inovacije; jačanje konkurentnosti EU za poslove budućnosti: zaštita osnovnih vrijednosti EU i zaustavljanje organiziranog kriminala i korupcije.

Prioriteti švedskog predsjedanja odražavaju stajališta koja Švedska već dugo zastupa unutar EU-a, navodi se u priopćenju i dodaje da oni također odgovaraju na aktualne geopolitičke i gospodarske izazove s kojima se Unija suočava.

RSS