Što će biti na dnevnom redu Europskog parlamenta 2023.? Stižu nove mjere protiv financijskih zločina

Europski parlament
Pixabay

Obnovljivi izvori energije, kružno gospodarstvo, migracije i internetska sigurnost su samo neke od tema na dnevnom redu Parlamenta za 2023. godinu.

Digitalna transformacija

U Parlamentu će se ove godine, među ostalim, raspravljati o kriptovalutama, umjetnoj inteligenciji, čipovima te dijeljenju podataka.

Zastupnici će u siječnju usvojiti stajalište o pravnom okviru za umjetnu inteligenciju. Cilj je uvesti regulativu u skladu s vrijednostima EU-a s fokusom na specifičnim primjenama te potencijalnim rizicima.

Na dnevnom redu za veljaču su pravila o kriptovalutama za bolju zaštitu potrošača te uspostavljanje sigurnosnih mjera protiv tržišne manipulacije i financijskih zločina.

Zastupnici će također raditi na Aktu o podacima, kako bi uspostavili zajednička pravila za dijeljenje podataka pri korištenju povezanih proizvoda ili povezanih usluga. Cilj je olakšati prebacivanje između pružatelja usluge u oblaku i drugih usluga za obradu podataka. U planu su još i nove sigurnosne mjere protiv nezakonitog međunarodnog prijenosa podataka od strane pružatelja usluga u oblaku.

U jeku globalne nestašice čipova uzrokovane pandemijom koronavirusa, Parlament će iznijeti svoje stajalište o Aktu o čipovima, kojem je cilj osigurati da EU ima potrebne vještine, alate i tehnologije kako bi postala predvodnik u tom području. Konačni ciljevi su zelena digitalna tranzicija, povećanje proizvodnje te izbjegavanje prekida u opskrbnom lancu.

Političko oglašavanje

Parlament će raspravljati o pravilima za poštenije i otvorenije demokratske procese u EU te prevenciji manipulacija javnim mnijenjem kroz transparentnije političko oglašavanje.

Migracije

Nakon što je u rujnu 2022. između Parlamenta i Vijeća postignut dogovor o zajedničkom planu za migracije i azil, zastupnici će raditi na prijedlozima za novi Pakt o migracijama i azilu. To bi trebalo uključivati upravljanje migracijama, postupke provjere, okvir za naseljavanje i postupke vezane za azil.

Saznajte više o mjerama Europskog parlamenta za migracije.

Dekarbonizacija

Europski parlament će nastaviti s radom na dekarbonizaciji svih sektora gospodarstva. Kako bi ostvarili ciljeve iz paketa „Spremni za 55”, zastupnici će glasati o novim CO2 standardima za automobile i kombije, uvođenju infrastrukture za alternativna goriva, novom okviru za unutarnje tržište vodika, smanjenju emisija metana i stakleničkih plinova, novim pravilima za sprječavanje premještanja kompanija u offshore poslovanje i ambicioznijim ciljevima za sustav trgovine emisijama stakleničkih plinova.

Energetika

Obnovljivi izvori energije imaju ključnu ulogu u ostvarenju Europskog zelenog plana: postizanju klimatske neutralnosti do 2050. te veće energetske neovisnosti.

Cilj Europske unije je povećati udio obnovljive energije u bruto konačnoj potrošnji energije na 40% posto do 2030., kako bi se ostvario cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova. Parlament će također raditi na ambicioznijim ciljevima za smanjenje potrošnje energije na razini EU-a.

Kružno gospodarstvo

Kao jedan od koraka na putu prema kružnom gospodarstvu, Parlament će raditi na novim zahtjevima za ekodizajn kod određenih skupina proizvoda kao što su kuhinjski uređaji, računala, električni motori te gume.

Cilj je da proizvodi budu dizajnirani za višekratnu upotrebu i što manje štetni za okoliš. Zastupnici Europskog parlamenta će još radini na novoj strategiji za tekstil, kako bi se i on mogao višekratno koristiti i reciklirati. Na taj način bi se trebali uhvatiti u koštac s problemima brze mode i tekstilnog otpada. Zastupnici bi još trebali odrediti nove ciljeve na razini EU-a za smanjenje prehrambenog otpada.

Radnička prava

Početkom 2023. zastupnici će raspravljati o boljim radnim uvjetima za radnike digitalnih platformi u Europskoj uniji. Trenutačno radno pravo Europske unije ne štiti prava radnika digitalnih platformi. Nova pravila bi trebala uključivati osiguravanje pravnog statusa u skladu sa stvarnim radnim odnosom, promicanje transparentnosti, pravednosti te odgovornosti u radu digitalnih platformi.

Pranje novca

Parlament će se još baviti novim pravilima za borbu protiv pranja novca te financiranja terorizma, priopćeno je iz Europskog parlamenta.