EU sredstvima financirat će se edukacija stranih radnika u RH da gradilišta budu sigurnija

EU sredstvima financirat će se edukacija stranih radnika u RH da gradilišta budu sigurnija
Pixabay

Gradilišta su među najrizičnijim radnim mjestima, o čemu svjedoči 20 poginulih i 171 teško ozlijeđeni radnik tijekom 2022. godine, rečeno je u srijedu na konferenciji “Sigurno gradilište” u Hrvatskoj gospodarskoj komori, održanoj u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Sudionike skupa uvodno je u ime Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine pozdravio posebni savjetnik ministra dr.sc. Dominik Skokandić. Naglasio je kako se Ministarstvo zalaže za uspostavljanje uređenog sustava sigurnosti na radu i to na najvišoj razini te jasno reguliranje obaveza svakog sudionika u gradnji.

Dodao je, kako je samo na gradilištima obnove javnih zgrada financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU bilo angažirano preko 300 građevinskih tvrtki s ukupno 10.500 građevinskih radnika. Kada se tome pridodaju i gradilišta obnove privatnih zgrada i kuća kojih je u ovome trenutno preko 1.300, tada je od iznimnog značaja da ta gradilišta imaju osiguran najviši standard zaštite radnika.

“Svjesni smo da je uslijed povećanog obujma građevinskih radova došlo i do povećanja broja radnika, i domaćih ali i stranih radnika koji nemaju iskustva u kompleksnim procesima konstrukcijske i cjelovite obnove. Upravo iz tog razloga Ministarstvo je osiguralo sredstva NPOO-a kojima će se takvi radnici dodatno educirati”, rekao je Skokandić.

Radovi na gradilištu, naglašeno je na konferenciji, godinama se ubrajaju među najrizičnije djelatnosti zbog ozljeđivanja, pogotovo s vrlo teškim i smrtnim posljedicama. Prema broju ozljeda i smrtnih slučajeva na radu građevinarstvo prednjači pred ostalim djelatnostima.

Potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj navela je kako je 2022. godine na gradilištima poginulo 20 radnika, a 171 je teško ozlijeđen.

“Prema svim pokazateljima, graditeljstvo je snažna i otporna industrija. Za nastavak dobre slike i pozicije naše građevine ključno je ulaganje dodatnih napora u educiranje i sigurnost radnika kako bismo popravili ove brojke. Nitko ne osporava da je provedba zaštite na radu u sektoru građevinarstva kompleksna. Traži da i poslodavac i zaposlenik odrade svoj dio. Naravno, to znači i dodatne troškove. No, stvarni trošak je puno veći ako to ne odradimo kako treba. Od troška ozljede na radu i troška oko kazni inspektorata pa na kraju do troška kada bude otežana mogućnost pronalaska i zadržavanja radnika uopće”, naglasila je Čagalj.

Član Vijeća Udruženja graditeljstva Hrvatske gospodarske komore Darko Jambreković kaže da je za poslodavce zaštita na radu neodvojivi dio građenja, te da je iznimno važan element za cijelu djelatnost.

I on upozorava da je svaka nesreća neizmjerno skupa, u svim pogledima, od financijskog i ljudskog do organizacijskog i reputacijskog.

“Na zaštitu na radu pokušavamo gledati suštinski, da se što više ulaže u osobna zaštitna sredstava koja moraju biti kvalitetna. Stoga je iznimno važno ulaganje u edukaciju svih na gradilištu, kao i u kontrolu. Na gradilištu treba stalno vršiti kontrolu i to kroz samu organizaciju rada, gdje je iznimno važno implementirati sve odredbe, biti budan i kontrolirati”, rekao je Jambreković.

Dodao je kako je zbog promjena koje novo suvremeno vrijeme nosi sa sobom potrebno osuvremeniti neke od normativa. Jedan od njih je Pravilnik o radnim mjestima s posebnim uvjetima rada, koji se nije mijenjao zadnjih 40 godina.

V.d. ravnatelja Uprave za provedbu obnove od potresa u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Tonči Glavinić istaknuo je da danas nešto više od šest posto hrvatskog BDP-a čini građevinski sektor.

“Možemo zaključiti da je investicijska klima u graditeljstvu itekako pozitivna. Imamo veliki broj gradilišta, bilo kroz obnovu zgrada oštećenih potresom, što privatnih što javnih zgrada, što kroz ostale investicije. Samo u obnovi u ovom trenutku otvoreno je preko 1.600 gradilišta, te je osim kvalitetne gradnje potrebno osigurati i visoki standard sigurnosti na radu”, rekao je Glavinić.

RSS