AI + dezinformacije + misinformacije + kibernetička sigurnost = ?

Prema nekim istraživanjima/izjavama, u 2024. superizbornoj godini su tehnološke platforme manje pripremljene za sigurnosne prijetnje izborima nego u 2016. godini?

Je li to tako i kakve veze s izborima ima umjetna inteligencija, sinoć je članovima Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i Alumni kluba CMKS govorio član Znanstvenog savjeta HUMS-a izv.prof.dr.sc. Robert Kopal.

Tako smo imali prilike čuti razloge zašto je WEF proglasio kombinaciju “umjetna inteligencija + misinformacije + dezinformacije” jednim o 5 globalno ključnih rizika u 2024. godini., ali i druge zanimljive poveznice s tom izuzetno važnom sigurnosnom temom: pregled AI EU regulative; uloga kibernetičke sigurnosti u AI sustavima; ključni AI izazovi i rizici; psihološki temelji i operativni aspekti dezinformacijskih kampanja i dr.

Posebno je bilo zanimljivo čuti konkretne brojke te vidjeti metode korištene 2016. godine u slučaju Cambridge Analytica koji je ujedno bio i temelj interaktivne rasprave sudionika po principu lessons learnt.

 

DBO / Foto: Davor Denkovski / HUMS