Plenković: Potpisao sam odluku kojom se ovlašćuje djelatnik VSOA-e

Premijer Plenković kazao je danas u izjavi za medije u Dubrovniku da je potpisao odluku kojom se ovlašćuje djelatnik VSOA-e za obavljanje nužnih poslova sljedećih mjesec dana. “Dogodilo se upravo ono što sam sugerirao na press konferenciji u petak da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, ujedno i predsjednik Savjeta za koordinaciju obavještajnih službi, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika, gospodin Lozančić, obavi razgovore tijekom vikenda. Oni su se suglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, a ja sam dopis potpisao”, izvijestio je premijer Plenković.

“Dogodilo se upravo ono što sam sugerirao na press konferenciji u petak da potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, ujedno i predsjednik Savjeta za koordinaciju obavještajnih službi, zajedno sa zamjenikom predsjednika tog Savjeta, a to je predstavnik Ureda predsjednika, gospodin Lozančić, obavi razgovore tijekom vikenda. Oni su se suglasili i o osobi i o formi kako da se to riješi, a ja sam dopis potpisao”, izvijestio je premijer Plenković.

Dodao je da se tako našlo rješenje, s obzirom da od sutra gospodin Kinder više nije čelnik VSOA-e i naglasio Vladinu želju da se usuglasi novi čelnik VSOA-e.

Prijedlog Vlade, koji je uime Vlade uputio ministar obrane Banožić, je da ta osoba bude brigadni general Mijo Validžić, koji ima sve reference za obavljanje te dužnosti.

“Riješili smo sada neposrednu situaciju i ostajemo kod prijedloga o kojem se radilo”, poručio je.

Vlada je prije pet mjeseci predložila novog čelnika VSOA-e, Milanović se na prijedlog oglušio

Podsjetio je da je Vlada prije pet mjeseci taj prijedlog uputila, a na njega se predsjednik Republike nije očitovao – niti da je za, niti da je protiv.

Stoga, kazao je novinarima koji su pitali kada će se naći trajno rješenje, takvu vrstu pitanja treba postaviti Milanoviću, koji se na taj prijedlog oglušio.

Kako bi se izbjegle bilo kakve dileme, premijer je naglasio da nigdje u Ustavu ne piše da se predsjednik Vlade i predsjednik Republike osobno moraju sastati, nego, pojasnio je, piše da se moraju usuglasiti.

To se može učiniti na sastanku, dodao je, ali ta opcija nije realna, kazao je, podsjetivši na uvjet koji je postavio prije nekoliko dana – nema isprike, nema sastanka.

Ostale mogućnosti su pisana komunikacija ili putem razgovora suradnika.

Principijelan stav – dok ne bude isprike, nema izravnog sastanka

Podsjetio je da se, u vremenu kad je Milanović bio predsjednik Vlade, s tadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović usuglašavao njegov ministar obrane Kotromanović.

“Dakle, za sve ove navijače koji nisu dobro razumjeli ni kako je bilo prije ni što govori Ustav, malo pedagogije”, poručio je.

Upitan je li to znači onda da su se počeli dogovarati, premijer je ustvrdio da se radi o rješenju koje je predložio krajem prošloga tjedna.

“Milanović ignorira, bojkotira, vrijeđa i ponižava ministra obrane Marija Banožića, u čijem sastavu Ministarstva obrane je Vojno sigurnosna obavještajna agencija. VSOA nije neko posebno tijelo kao SOA, ona je dio Ministarstva obrane. On njegove prijedloge ignorira, zabranjuje mu govoriti na događajima koji se tiču Hrvatske vojske, vrijeđa ga, huška DORH, optužuje”, kazao je predsjednik Vlade govoreći o kontekstu u kojem se sve događa.

Naglasio je da dok god budu trajala takva vrijeđanja i dok ne bude isprike za takve uvrede, iz principijelnosti prema hrvatskoj javnosti neće se izravno sastati s Milanovićem.

 

DBO/ Foto: Vlada RH