EU JE ZABRINUTA ZA VLASTITU INDUSTRIJU: Stižu veći standardi zaštite virutalnih valuta

Tko će biti na Crnoj listi
prtsc Youtube/Herman Van Rompuy

Zaštita europskih oružanih snaga od računalnih napada, poboljšanje odgovora na prirodne katastrofe i priprema za promjene pravila zaštite podataka teme su koje ovaj tjedan dolaze na dnevni red u Europskom parlamentu.

Već danas eurozastupnici će raspravljati o izmjenama u zaštiti osobnih podataka koje stupaju na snagu 25. svibnja ove godine. Jedna od glavnih namjena Uredbe GDPR o čijem je potvrđivanju i provođenju Hrvatska donijela zakon prije nekoliko dana, osigurat će korisnicima diljem Europe zaštitu osobnih podataka na mrežama. 

Cybersigurnost se na dnevnom redu Odbora za vanjske poslove EU parlamenta našla zbog sve veće opasnosti od virtualnih napada i krađa informacija koje se mogu naći cyber svijetu. Ovaj odbor u srijedu raspravlja o prijedlog za poboljšanjem računalne zaštite europskih obrambenih snaga. To bi trebalo podrazumijevati bolju suradnju između zemalja članica, kao i više novca, te ljudi koji bi radili na identifikaciji izvora cyber napada. 

Odbor za istraživanje isti će dan glasovati o inicijativi koja se tiče blockchaina, jer tvrdi kako su potrebni veći sigurnosni standardi što je uočeno nakon posljednjih dramatičnih oscilacija virutalnih valuta koje se temelje na blockchainu. 

Odbor za okoliš u četvrtak glasuje o prijedlogu za unaprijeđenje Europskog mehanizma civilne zaštite koji osigurava zemljama članicama pomoć u slučajevima prirodnih katastrofa. Članovi bi trebali iznaći rješenje kojim će se pojednostaviti odgovor na takve krize. 

Ulaganje novca u programe za migracije, odnosno moguće poboljšanje trošenja tih sredstava na dnevnom su redu u srijedu. 

A. R. K.