Erdogan u Sarajevu. Je li mu ugrožena sigurnost?

Sigurnosne službe u Bosni i Hercegovini nemaju nikakvih informacija o navodnim planovima za atentat na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana niti su primile takve informacije turskih kolega, rekli su u subotu, dan uoči posjeta, ministar sigurnosti i ravnatelj policije.

“Bilo bi realno očekivati ako turske sigurnosne službe imaju te informacije da nam ih proslijede i da zajedno radimo na otklanjanju svake vrste opasnosti”, kazao je Dragan Mektić ministar sigurnosti BiH za regionalnu televiziju N1.

Radi sigurnosti turskog predsjednika tijekom boravka u BiH uspostavljen je posebni operativni stožer u kojemu su i predstavnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) i oružanih snaga BiH.

Turska novinska agencija Anadolija prenijela je informaciju da su Turci koji žive u Skoplju javili turskim vlastima da bi Erdogan mogao biti meta atentata, a počinitelji bi mogli biti turski državljani.

Erdogan u Sarajevo u nedjelju stiže sa suprugom Emine. Predviđen je njegov posjet Predsjedništvu BiH, gdje će razgovarati s predsjedateljem državnog vrha Bakirom Izetbegovićem.

Tijekom dana trebao bi sudjelovati i na skupu koji u dvorani Zetra organizira lobistička skupina Unija europskih demokrata Turske (UETD) i ondje se obratiti pristašama, a procjena je da će u dvorani biti između 10 i 15 tisuća Turaka koji žive u inozemstvu.

Erdogan bi u večernjim satima trebao s Izetbegovićem pješice obići stari dio Sarajeva.

Supruga turskog predsjednika imat će odvojeni program tijekom kojeg će sudjelovati u otvaranju Hematološkog odjela sarajevskog kliničkog centra, čiju je izgradnju djelomice financirala turska agencija za razvoj (TIKA).

izvor: Hina/Index