EU KREĆE U JAČI RAT PROTIV RUSKE PROPAGANDE: Evo što planira poduzeti protiv dezinformacija iz Moskve

prtsc NBC News

Utjecaj ruske propagande na države članice EU-a i navodni pokušaji utjecaja na izbore dezinformacijama u nekim zemljama, tema je aktualne rasprave u Europskom parlamentu u srijedu poslijepodne.

Europski zastupnici već su upozorili 2016. da je Kremlj pojačao svoju propagandu protiv EU od aneksije Krima i hibridnog rata u Donbasu.

rezoluciji su napomenuli da se ‘ruska vlada služi širokom lepezom sredstava i instrumenata kao što su skupine za strateško promišljanje, specijalne zaklade (npr. Ruski mir),… višejezične TV postaje (npr. Russia Today), lažne novinske agencije i multimedijske službe (Sputnik), prekogranične društvene i vjerske skupine, … društveni mediji i internetski trolovi kako bi dovela u pitanje demokratske vrijednosti, podijelila Europu, pridobila podršku domaće javnosti i stvorila predodžbu o državama u istočnom susjedstvu EU-a kao o propalim državama’.

Da bi se suprotstavili propagandi, zastupnici u Europskom parlamentu predložili su jačanje malih radnih skupina EU-a za stratešku komunikaciju i više ulaganja u istraživačko novinarstvo, informatičku pismenost i podizanje svijesti, doznaje se iz Europskog parlamenta.

RSS