Dragović: ‘Hrvatska je zemlja visoke razine sigurnosti u svim područjima’

prtsc RTL Danas

Je li europska sigurnost u crvenom, odnosno koliko je stanje alarmantno za Glas Slavonije analizirao je dr.sc. Filip Dragović, predsjednik Instituta za sigurnosne politike iz Zagreba.

– Dva ovakva skupa u kratkom vremenu zasigurno upućuju na zajedništvo zapadnih zemalja neovisno o partikularnim interesima pojedinih država. To je, prema mom mišljenju, bila iznimno snažna poruka o zajedništvu u smislu pokušaja prevladavanja trenutnih kriza, kojih je mnogo. Naravno, rat u Ukrajini trenutno je najveća svjetska kriza, koja je iznimno mnogo utjecala na zapadne zemlje, posebno na Europsku uniju, koja nije bila pripremljena za ovakav sukob na svojim granicama. Iako s aspekta sigurnosti do sada nije bilo neke direktne prijetnje, sukob Ukrajine i Rusije i dalje prijeti eskalacijom i nemoguće je predvidjeti buduće posljedice. Sve u svemu, globalna sigurnosna situacija daleko je od idealne, a, nažalost, ne vide se naznake smirenja i diplomatskog rješavanja postojećih sporova, kojih je u svijetu mnogo.

Gledajući širu sliku sigurnosnog stanja danas, napose u Europi, koje su ugroze najveće, osim dakako ukrajinskog rata i njegovih posljedica? Energetika se i dalje navodi kao golem problem, kao i potencijalna nuklearna opasnost, uz već otprije poznate probleme s migrantima…?

– Ako analiziramo razne konflikte u svijetu, od ratnih, terorističkih prijetnji, zemalja koje ne uspijevaju dobiti bitku s narkokartelima do rasta siromaštva i gladi u pojedinim dijelovima svijeta, jačanja organiziranog kriminala i korupcije te raznih utjecaja klimatskih promjena, vidimo da je svijet u jednom dosta kaotičnom stanju. Nažalost, globalni mehanizmi djelovanja, prvenstveno Ujedinjeni narodi, potpuno su marginalizirani u donošenju odluka i postali su gotovo beznačajan faktor na međunarodnoj sceni. Svjedoci smo da mnoge rasprave u UN-u postaju samo pozornice za iznošenje vlastitih stavova bez želje za rješavanjem određenih pitanja. Legitimno je pitanje je li uspostavljeni model u stanju odgovoriti na današnje izazove. Čini se da zemlje i savezi nalaze parcijalna rješenja, pa se tako unutar EU-a sve više čuju stavovi o ovisnosti o SAD-u kada je u pitanju sigurnost, stvaranje novih saveza diljem svijeta i posebno djelovanje zemalja BRiCS-a, tako da svijet ulazi u dosta dinamičnu sigurnosnu situaciju, jer su danas gotovo sva životna pitanja povezana sa sigurnošću, i osobnom i društvenom u cjelini. Također, sve zemlje svijeta i njihovo funkcioniranje u svim segmentima društva ovisni su o energentima i zasigurno će pitanje energetike te energetske sigurnosti i dostatnosti obilježiti politike zemalja u budućem periodu i zahtijevati nova promišljanja i rješenja. Problem je posebno izražen u zapadnim zemljama, koje u pravilu ne posjeduju vlastite izvore nafte i plina kao glavnih energenata nakon odustajanja od nuklearne energije i zatvaranja nuklearnih elektrana. Mnogi danas postavljaju pitanje je li to bila ispravna odluka.

Cijelu analizu pročitajte OVDJE.

RSS