DIREKTORICA EUROPOL-A: ‘Nema konkretnih dokaza da teroristi s izbjeglicama dolaze u EU’

europarl.europa.eu

Broj žrtava džihadističkog terorizma je smanjen, a vlasti su spriječile više napada u 2018., no prema mišljenju izvršne direktorice Europola, Catherine De Bolle, interne sigurnosne prijetnje još su visoke.

“Imamo mali broj povratnika [iz zona zahvaćenih sukobima], ali zabrinutost ostaje velika”, rekla je De Bolle danas na prezentaciji o terorizmu i trendovima u 2019. pred Odborom za građanske slobode, pravosuđe i unutarnje poslove.

“Stotine građana Europe, uključujući žene i djecu, u pritvoru su u Iraku i Siriji. U zonama zahvaćenim sukobima djeca su primarno žrtve, no izloženost indoktrinaciji i obuka predstavljaju potencijalnu prijetnju za budućnost”, dodala je.

U 2018. terorizam je i dalje predstavljao veliku prijetnju sigurnosti u zemljama članicama EU. Strašni napadi džihadista, poput onih u Trèbesu, Parizu, Liègeu i Strasbourgu, bili su smrtonosni za 13 osoba, a ozlijedili su ih puno više.

U 2018. godini 13 osoba izgubilo je živote u 24 džihadistička napada u EU, u usporedbi sa 62 osobe u 33 religijski motivirana teroristička napada u 2017., prema podacima Europola.

Od 24 džihadistička napada, 10 ih se dogodilo u Francuskoj, četiri u Ujedinjenom Kraljevstvu, četiri u Nizozemskoj, dva u Njemačkoj i po jedan u Španjolskoj, Švedskoj, Italiji i Belgiji.

Ukupno sedam napada – tri u Francuskoj, dva u Nizozemskoj, jedan u Belgiji i jedan u Ujedinjenom Kraljevstvu – po ocjeni nacionalnih vlada smatraju se izvršenima, što znači da su počinitelji ispunili svoj cilj, a četiri ih je priznala takozvana Islamska država. Brojka predstavlja smanjenje u odnosu na 2017., kada je zabilježeno 10 izvršenih džihadističkih napada.

U 2018. jedan džihadistički napad osujećen je u Španjolskoj, a spriječeno ih je 16, u usporedbi s 12 prekinutih i 11 spriječenih u 2017. godini.

Izvršeni i prekinuti džihadistički napadi uglavnom su izvedeni noževima i vatrenim oružjem, a njihove mete većinom su bili civili. Spriječeni su svi planirani napadi s eksplozivima. Većina počinitelja djelovali su ili planirali djelovati sami.

U 2018. uhićeno je 511 osoba pod sumnjom da su povezane s džihadističkim terorizmom. Većina uhićenja dogodila se u Francuskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Belgiji, nakon čega slijede Nizozemska, Njemačka i Italija. Brojka je manja u odnosu na prethodnu godinu kada je uhićeno 705 osoba u 18 zemalja EU, priopćeno je iz Europskog parlamenta.

Pojačana suradnja između država članica EU i dijeljenje informacija pomogli su u sprječavanju napada ili smanjenju njihovog utjecaja, smatra De Bolle. “Uvjerena sam da su napori tijela za provođenje zakona, sigurnosnih službi, javnih vlasti, privatnih kompanija i organizacija civilnog društva u borbi protiv terorizma značajno doprinijeli smanjenju nasilja u Europi”, rekla je i dodala: “Suočeni s porastom terorističkog nasilja u Europi od 2014., javne vlasti i privatne organizacije koje su prije radile odvojeno pronašle su nove i kreativne načine suradnje”.

Neki ljudi izrazili su zabrinutost zbog rizika koji predstavljaju migranti koji žele ući u Europu. Izvještaj potvrđuje da su neki teroristi ušli u EU predstavljajući se kao izbjeglice, ali naglašava da se to ne događa na sustavnoj razini. “Nema konkretnih dokaza o tome da teroristi sustavno koriste priljev izbjeglica kako bi neopaženo ušli u Europu”, zaključila je.

 

Ana Raić-Knežević