DIP: Želimo povećati razinu cyber sigurnosti svih sudionika izbora

DIP: Želimo povećati razinu cyber sigurnosti svih sudionika izbora
Pixabay

Državno izborno povjerenstvo (DIP) na svojoj je mrežnoj stranici objavilo Preporuke za povećanje razine kibernetičke sigurnosti usmjerene na sve potencijalne izborne sudionike izbora.

Uoči predstojećih izbora ove je preporuke izradio Zavod za sigurnost informacijskih sustava (ZSIS). One, uz ostalo, sadrže tehničke preporuke za povećanje sigurnosti komunikacije elektroničkom poštom, savjete za zaštitu osobnih uređaja od kibernetičkih napada, okvir dobrih praksi.

Inače, ZSIS je središnje državno tijelo za poslove u tehničkim područjima informacijske sigurnosti državnih tijela Republike Hrvatske.

Prvi je to put da DIP prenosi takve preporuke, a kako objašnjavaju u tom ključnom izbornom tijelu, smatrali su da nije na odmet – u godini u kojoj Hrvatsku čekaju troji izbori – svim izbornim sudionicima skrenuti pozornost na potrebu da zaštite svoje mrežne stranice, elektroničku poštu itd.

“Željeli smo dati na znanje svim potencijalnim izbornim sudionicima da obrate pozornost i na tu vrstu zaštite, da se, s obzirom na velike kibernetičke ugroze u svijetu, uozbiljimo“, objašnjava član i glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski.

Cijelo upozorenje pročitajte OVDJE.

RSS