Špijunski skandal u Europarlamentu

Špijunski skandal u Europarlamentu
Official visit by Roberta METSOLA, EP President to Athens (Greece) - Speech at the Plenary Hall of the Hellenic Parliament

Europski parlament je u srijedu zatražio od članova svog pododbora za obranu da provjere imaju li na svojim telefonima instaliran špijunski softver nakon što su pronađeni tragovi hakiranja na dva uređaja, piše Politico.

Svim zastupnicima u pododboru savjetovano je da odnesu svoje telefone IT službi te institucije kako bi ih provjerili na špijunski softver.

POLITICO je u prosincu izvijestio da je interni pregled pokazao da kibernetička sigurnost institucije “još nije ispunila postavljene standarde” i “nije u potpunosti u skladu s razinom prijetnje” koju predstavljaju hakeri koje sponzorirju države, kao i druge skupine prijetnji.

Zamjenica glasnogovornika parlamenta Delphine Colard rekla je u izjavi da su “tragovi pronađeni u dva uređaja” potaknuli e-poruku kojom se članovi pozivaju da provjere svoje telefone.

“U zadanom geopolitičkom kontekstu i s obzirom na prirodu dosjea koje prati Pododbor za sigurnost i obranu, posebna pozornost posvećena je uređajima članova ovog Pododbora i osoblja koje podržava njegov rad”, ističe se u priopćenju.

Nova otkrića uslijedila su nakon prethodnih incidenata s drugim članovima Europskog parlamenta koji su bili napadnuti špijunskim softverom. Istraživači su 2022. godine otkrili da su telefoni članova katalonskog pokreta za neovisnost, uključujući političare iz EU-a, bili zaraženi alatima za hakiranje Pegasusom i Candiruom. Iste godine, grčki član Europskog parlamenta i oporbeni vođa Nikos Androulakis bio je na popisu grčkih političkih i javnih osoba za koje je utvrđeno da su napadnuti Predatorom, još jednim špijunskim alatom. Predsjednica parlamenta Roberta Metsola prethodno se također suočila s pokušajem hakiranja pomoću špijunskog softvera.

Parlamentarna IT služba pokrenula je sustav za provjeru telefona zastupnika na špijunski softver u travnju prošle godine. Proveo je “stotine operacija” od početka programa, piše politico.eu

RSS/ Foto: EP