Danas obilježavamo Europski dan zaštite osobnih podataka

Europski dan zaštite osobnih podataka
Pixabay

28. siječnja se, odlukom Vijeća Europe iz 2006. godine, obilježava kao „Europski dan zaštite osobnih podataka“, s ciljem podizanja svijesti građana o važnosti i načinima zaštite osobnih podataka.

Ostvarenje prava na zaštitu osobnih podataka nikada nije bilo od većeg značaja, pogotovo sada kada se suočavamo s izazovima koje proizlaze iz pandemije COVID-19.

Najveći izazovi javljaju se na internetu gdje se svakodnevno prikupljaju i objavljuju osobni podaci pojedinaca u razne svrhe, često nesavjesno i bez dovoljne kontrole.

S ciljem senzibilizacije građana, Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Agencijom za zaštitu osobnih podataka i Akademijom dramske umjetnosti iz Zagreba, izradilo je preventivno – edukativni video pod nazivom „Što se dogodilo supružnicima Zlati i Zlatku?“, u kojem se prikazuju problemi bračnog para Zlate i Zlatka uzrokovani zlouporabom osobnih podataka putem jednog od najčešćih oblika zlouporabe osobnih podataka – prijevare u svrhu sklapanja lažnih ugovora (tzv. krađa identiteta) s teleoperaterom radi pribavljanja broja i mobilnog uređaja.

Video možete pogledati ovdje.

S osobnim podacima postupajte s osobitom pažnjom, odgovorno i savjesno te iste ne ustupajte nepoznatim osobama, naročito ne putem interneta.

Nekoliko važnih savjeta kako se zaštititi od zlouporabe osobnih podataka možete pronaći ovdje.

PO/Foto: Pixabay