Danas je Svjetski dan zmija: U Hrvatskoj žive tri otrovnice

Danas je Svjetski dan zmija.

Zmije su raznoliki i šaroliki kralješnjaci.  Žive na svim kontinentima osim na Antarktici, od vrućih pustinja u nizinama, do hladnih planinskih vrhova.

Zmije su, u Hrvatskoj i svijetu, ugrožena skupina.

U Hrvatskoj živi 15 vrsta zmija, od čega su tri otrovnice iz porodice ljutica (poskok, riđovka i planinski žutokrug). Preostalih 12 vrsta bezopasno je za čovjeka, ističu u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode.

Za što bezbrižniji boravak u prirodi preporuča se nošenje odgovarajuće odjeće i obuće – dugih hlača i visoke, čvrste obuće (npr. gojzerice, čizme), kako bi se noge zaštitile od eventualnog ugriza. Također, treba uvijek pripaziti gdje se staje, a prije odmora provjeriti mjesto na koje želimo sjesti te ne dodirivati nepregledna mjesta rukama (izbjegavati blizinu grmlja, nakupine kamenja ili granja i sl.).

U slučaju nailaska na zmiju ne treba paničariti niti je slučajno pokušavati uhvatiti. Zmiju je potrebno polako zaobići ukoliko je to moguće i nastojite ju ne uznemiravati, a ako se nalazi na putu koji to onemogućava možete ju pošpricati običnom vodom ili zaplašiti udarcima (nogom) o tlo te pustiti da sama otiđe svojim putem. Pri tom će najčešće zmija otići od nas, a ako krene prema nama, to je zato što se nalazimo između nje i najbližeg skloništa u koje se zaputila. U tom slučaju, dovoljno je ili lagano pomaknuti se u stranu, ili pričekati mirno dok se zmija sama ne makne.

Iako je strah od zmijskog ugriza velik, treba imati na umu da su statistički veće šanse da osoba smrtno strada od uboda pčele, udara groma ili u prometnoj nesreći. U slučaju ugriza zmiju nemojte pokušati uhvatiti ili usmrtiti, kako bi je odnijeli liječniku, zato što to nije potrebno – isti je protuotrov za sve tri ljutice, a pokušajem ulova zmije može se samo povećati šansu zadobivanja još ugriza.

Više informacija o zmijama možete dobiti u Zavodu za zaštitu okoliša i prirode, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Brošura – Zmije u Hrvatskoj

Crvena knjiga vodozemaca i gmazova

Imajte na umu da:

  • zmije ne napadaju čovjeka, već se isključivo brane zato što se osjećaju ugroženo
  • je za vrijeme boravka u prirodi potrebno koristiti odgovarajuću obuću, odjeću i opremu te se odgovorno ponašati
  • je pri susretu sa zmijom važno ostati smiren, pokušati zaobići zmiju ili ju uplašiti udarcima nogom/ štapom u tlo
  • ne treba hvatati zmiju niti ju pokušati ozlijediti

 

RSS/ Foto: Ilustracija by Svijetsigurnosti.com