STIŽU NOVE OBORINE: Evo kakvo je stanje na poplavljenim područjima

HGSS/Twitter

Na područje poplavljenog Ogulina danas je upućeno 50 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga (NOS OS RH), jedna amfibija i potrebna sredstva i vozila, kao pomoć civilnom stanovništvu od poplava, doznaje se iz MORH-a.

U poslijepodnevnim satima održan je i sastanak Stožera za civilnu zaštitu i gradskih čelnika na kojem su bili nazočni predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

Tijekom sastanka potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je odao priznanje svim Ogulincima na požrtvovnosti i svemu što su učinili za svoj grad, počevši od gradonačelnika, do svih ostalih članova Stožera, ali i volontera. Rekao je kako u Ogulin dolazi pomoći i 100 vojnika. “To su snage koje smo procijenili da će biti potrebne. Vojska će biti i u funkciji punjenja vreća, dio će ispumpavati vodu, a tu su i potrebni strojevi”, rekao je ministar Krstičević.

Za obranu od poplave angažirane su snage civilne zaštite: vatrogasci na ispumpavanju vode iz podruma i punjenju vreća s pijeskom, pripadnici HGSS-a stanica Ogulin, Karlovac i Gospić – oko 35 pripadnika s 5 čamaca za prijevoz ljudi i pomoć na potopljenim prometnicama, a u pripravnosti su i pripadnici Crvenog križa.

Na zahtjev gradonačelnika Grada Karlovca danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, na kojoj su raspravljane projekcije i dosad dobivene prognoze rasta vodotoka na prostoru Karlovca.

Prema dosadašnjim prognozama, u samom Gradu je za očekivati maksimum vodostaja od 650 m u poslijepodnevnim satima – uvođenje pripremnih mjera obrane od poplava. Dogovorene su sljedeće aktivnosti: sutra se započinje s punjenjem vreća s pijeskom u tri smjene na dvije punilice, naručeno je 50 m3 pijeska, folije s namjerom da se pravovremeno obavi distribucija vreća s pijeskom na već uobičajena mjesta obrane od poplave.

Prema Hrvatskim vodama ide zahtjev za osiguravanjem dva traktora s pumpama. Karlovac ima 3 traktora, uvode se dežurstva i motrenje „zapornica“ na odvodnim kanalima, a prema DUZS-u ići će zahtjev da se na državnoj razini uspostavi koordinacija između HEP-a, Hrvatskih voda i Županije, a vezano za strojni rad HE Lešće, točnije da se što prije ispusti višak dotoka vode i akumulacije, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

RSS