Danas je 30 godina od legendarne utakmice između Dinama i Crvene Zvezde u Maksimiru

Jedna neodigrana utakmica od prije 30 godina ušla je u školske udžbenike i pamćenje nacije kao prekretnica u tijeku hrvatske povijesti pa i dan danas o njoj živi legenda kao događaju kojim je započeo Domovinski rat i raspad Jugoslavije.
No neki od sudionika bježe od takve mitologizacije i okršaj na Dinamovu stadionu tumače kao posljedicu huliganskog nasilja, pucanja bivše države po svim šavovima i neorganiziranosti zagrebačke policije koja se preko navijača htjela dodvoriti budućoj vlasti, jer svima je bilo jasno da se tadašnji sustav raspada.
Mitska utakmica odigrala se, naime, nekoliko dana nakon prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, u vrijeme početka raspada Jugoslavije, u nedjelju, 13. svibnja, 1990. godine na zagrebačkom stadionu Maksimir gdje su snage trebale odmjeriti momčadi Dinama i Crvene Zvezde. Umjesto nogometnog, dogodio se navijački megdan. Godine koje su uslijedile bile su u znaku humanitarne katastrofe, odnosno, krvoprolića, razaranja i drugih strahota. Takav razvoj događaja dao je toj, neodigranoj utakmici mitski status budući da mnogi u Hrvatskoj tvrde da su upravo maksimirski događaji 13. svibnja bili uvod u Domovinski rat, iako je on započeo tek godinu dana poslije.
Maksimirski sraz BBB-ovaca i Delija čak je američka televizijska kuća CNN uvrstila na četvrto mjesto na top ljestvici pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet. Taj događaj završio je i u školskoj literaturi. Čitanka – priručnik za učitelje povijesti u osnovnim školama i nastavnike povijesti u srednjim školama ‘Domovinski rat’, uvrstila je neodigranu utakmicu Dinamo – Crvena Zvezda među događaje koji su najavili raspad Jugoslavije.
Detalja se možete prisjetiti OVDJE.
RSS