DALMACIJA U PLAMENU

DUZS
Požar koji je jučer zahvatio šire područje mjesta Sirinje, Podstrana, Tugare, Račnik, Amižići, Donje i Gornje Sitno tijekom dana su gasila tri Canadaira. Iz vojne baze Lora u ispomoć je upućeno 50 vojnika. Na požarištu su lokalne zemaljske snage i pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe Divulje. Tijekom dana je, uključujući vojsku, na navedenim područjima bilo angažirano 216 gasitelja s 52 vozila.
 Zbog požara su zatvorene brza cesta Solin-Klis (DC1) u oba smjera, županijska cesta Žrnovnica – Sitno Donje (ŽC6163) i županijska cesta Žrnovnica-Tugare-Gata.
Jučer navečer održana je zajednička sjednica Stožera civilne zaštite Grada Splita i Splitsko – dalmatinske županije, koju su vodili dogradonačelnik Nino Vela i zamjenik župana Ante Šošić, uz nazočnost gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, ravnatelja DUZS-a Dragana Lozančića i glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića.
Na sjednici je razmatrano aktualno stanje oko požara na području Splita te je istaknuto kako se kontrola zraka i vode odvija redovito te će se pratiti tijekom cijele noći. Građanima je upućen apel da smanje potrošnju vode i struje, spuste rolete, a svakako da radi rasterećenja prometnica ne koriste automobile.
Građani su također zamoljeni da samostalno ne odlaze na požarište, nego da sve rade u dogovoru s policijom i vatrogascima te odlukama gradskog i županijskog stožera. Preporuka je samoinicijativno ništa ne poduzimati, najvažniji prioritet je da nijedan čovjek ne strada, poručeno je sa sjednice Stožera. Javnost će putem medija biti redovito izvještavana, a građani se mole da svkako slijede upute dobivene iz Stožera. Situacija će se pratiti tijekom noći, sve raspoložive snage su na terenu, a očekuje se i smirivanje vjetra, što će olakšati posao vatrogascima, priopćeno je iz Državne uprave za zaštitu i spašavanje.
RSS