Ministar sigurnosti BiH: ‘Mafija je kod nas u ovom trenutku snažnija od države’

Hayat TV BiH

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u ponedjeljak je dramatično upozorio da je u toj zemlji “mafija jača od države” i da je sponzoriraju političari duboko umiješani u korupciju i kriminal.

“Trenutno je mafija jača od države”, kazao je Mektić na maratonskoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ocijenio je da je stanje u zemlji dramatčno i da BiH čeka “crna budućnost” ako se uskoro ništa ne promijeni.

Mektić tvrdi kako postoji jasna sprega između kriminala, politike i pravosuđa. “Svaka optužnica prolazi kroz politički filtar. To znam sto posto”, istaknuo je.

Kao primjer naveo je vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić koja dio obiteljske kuće u Tuzli iznajmljuje kladionici “Bet live” koja državi duguje stotine tisuća konvertibilnih maraka poreza.

To je pokušao istražiti novinar portala Žurnal.ba Avdo Avdić kojega je privela policija, a Tadić i njezin suprug 40 minuta ispitivali u podrumu.

“To je bilo 40 minuta protupravnog zatočenja”, rekao je ministar sigurnost dodajući kako očekuje temeljitu istragu cijelog slučaja.

Gordanu Tadić je opužio da se svim sredstvima pokušava dočepati imenovanja na dužnost glavne tužiteljice, uključujući “pakiranje” optužbi svojoj glavnoj konkurentkinji Dalidi Burzić, glavnoj tužiteljici Sarajevske županije.

Mektić smatra kako takvo ponašanje ne bi bilo moguće bez političke sprege i za pokušaj utjecaja na pravosudne i sigurnosne agencije izravno optužuje člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“To je pogubna koalicija koju su stvorili kako bi urušili pravni poredak i kako ne bi profunkcionirala pravna država. Ako ona profunkcionra došlo bi se u njihovu neposrednu blizinu”, ustvrdio je Mektić.

Ministar je najavio da će pokrenuti razgovore s Bošnjacima s ciljem stabiliziranja stanja u zemlji i borbe protiv kriminala i političke korupcije.

Smatra da je političko savezništvo Čovića i Dodika rezultat nastojanja da se zaštite od kaznenog progona i ističe da bi valjalo detaljno istražiti kako su Dodik i članovi njegove obitelji podizali stotine mlijune maraka kredita i na što su ih trošili.

Čovića je optužio zbog izjave da će ustrajati na svom kandidatu za šefa odjela Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u Mostaru.

Čović na toj poziciji želi vidjeti svog savjetnika za sigurnost Daria Krezića, a ministar Mektić drži kako je rječ o nedopustovom pokušaju političkog utjecaja na kadroviranje u OSA-i.

Za tu je agenciju koja je izložena stalnim Dodikovim i Čovićevim napadima kazao kako radi dobar posao i istaknuo, ne navodeći pojedinosti, da su zahvaljujući njezinim agentima nedavno spriječena dva opasna teriroristička napada u BiH.

Na problematičnu suradnju Čovića i Dodika upozorio je i na primjeru hrvatskih članova Vijeća ministara BiH koji su prošlog tjedna na Dodikovo traženje uskratili suglasnost na popisivanje ugovora o Prometnoj zajednici jugoistočne Europe, zbog čega je BiH ostala bez gotovo 50 milijuna eura bespovratnih sredstava za infrastrukturne projekte.

Vlada u Banjoj Luci uvjetovala je suglasnost na taj ugovor protekcionističkim klauzulama i zastupanjem BiH u koordinacijskom tijelu zajednice po načelu rotacije između države i entiteta, što je za Europsku komisiju bilo neprihvatljvo.

Suglasnost Vijeća ministara uskraćena je uoči samog potpisivanja u Trstu prošlog tjedna, jer su protiv njega na telefonskoj sjednici glasovali hrvatski ministri.

izvor: Hina/Vijesti.rtl.hr