BOŽINOVIĆ SE PRVI PUTA OBRATIO RAVNATELJSTVU POLICIJE: Evo što očekuje od policijskih šefova i što im je obećao

mup.hr

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović obratio se danas, po prvi puta otkako je preuzeo dužnost, zaposlenicima Ravnateljstva policije. Predstavio im je smjer i planove za daljnji razvoj Ministarstva.

Naglasio je kako želi otvorenu i konstruktivnu komunikaciju sa svojim suradnicima.

„Čast mi je biti na čelu Ministarstva unutarnjih poslova“, rekao je te pohvalio dosadašnji rad i najavio još puno posla.

Istaknuo je kako je održavanje sigurnosti ključno za hrvatski gospodarski rast, turističku sezonu i  smanjenje nezaposlenosti kao i za izazove međunarodnog okruženja poput terorizma, kibernetičkih napada i nezakonite migracije.

„Rukovoditelji u stručnim službama i visoki policijski službenici moraju inzistirati na stručnosti, zakonitosti i profesionalnosti, motivirati suradnike te ih poticati da usvajaju nova znanja i vještine“, kazao je ministar i pozvao sve prisutne da zajedno nastave jačati internu komunikaciju. U tom pogledu spomenut je ministrov dogovor na temelju kojeg će se dvojica policijskih službenika usavršavati na svjetski prestižnom Henry Lee Institutu za forenzična istraživanja.

Uskoro ističu mandati rukovodećih policijskih službenika koji su imenovani na pet godina. Navedena radna mjesta bit će oglašena u internom oglasu krajem srpnja 2017. Ministar je naglasio kako će rezultati rada, te stručno znanje i iskustvo biti ključni kriterij napredovanja, posebno u Ravnateljstvu koje, ne zanemarujući operativne poslove, u viziji mora staviti jači naglasak na strateško promišljanje, praćenje suvremenih trendova, proaktivnost i predlaganje rješenja za budućnost.

„ Moj cilj je strateška vizija Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno odgovor na pitanje gdje smo trenutno kao sustav i gdje želimo biti za, recimo, 5 godina. Toliko otprilike traju i rukovodni mandati“ istaknuo je ministar.

Kako bi se pojačali policijski redovi za 1. rujna 2017. najavljen je prijam u službu mladih, budućih policajki i policajaca, polaznika 12. naraštaja Policijske akademije,  te postupak odabira kandidata za novi naraštaj.

„Novom strategijom nacionalne sigurnost uspostavlja se sveobuhvatni koncept nacionalne sigurnosti koji osigurava bolju koordinaciju, strateško planiranje, udruživanje resursa te ujednačeni razvoj sposobnosti u suradnji s našim saveznicima i partnerima“, kazao je ministar i naglasio kako je iznimno važno da se pri tome uvažavaju specifičnosti i posebnosti hrvatske policije.

Tijekom govora ministar je naglasio i potrebu ulaganja posebnih napora u ispunjavanju svih  uvjeta za ulazak Hrvatske u Schengenski prostor što je i cilj Vlade RH u 2018. godini.

Aktualni val  sankcioniranja prekršaja i kaznenih djela počinjenih putem društvenih mreža ministar je objasnio riječima: “Sa sličnim pitanjima suočavaju se i ostale europske policije. Izražavanje mišljenja uvijek će biti dopušteno, ali ugrožavanje sigurnosti ne!“ Dodao je i da će stajati iza svakog policijskog službenika koji, u danoj situaciji, postupa sukladno zakonu i pravilima struke, ali će isto tako inzistirati na dosljednosti, ujednačenosti i taktičnosti policijskog postupanja.

U postizanju cilja te izgradnji efikasne i moderne policijske organizacije  zadržat će se postojeće teritorijalne podjele na 20 policijskih uprava te će se težiti podizanju životnih uvjeta i materijalnih prava policijskih službenika.

U drugom tromjesečju ove godine pokrenuti su postupci nabave koji bi trebali podići kvalitetu rada i sigurnosti policijskih službenika. Prvenstveno nabavu balističke opreme u vrijednosti od 30 milijuna kuna, nabavu zaštitne odjeće u vrijednosti od milijun kuna, nabavu raznih dijelova odore u vrijednosti od 32 milijuna kuna, te nabavu različite policijske tehnike za postupanje na granici i potrebe provođenja kriminalističkih istraživanja. Također i nabave novih vozila, gotovo 400 civilnih, više od 700 vozila s policijskim obilježjima i 10 kombija za kriminalističku policiju. Razmatra se i nabava nove puške domaće proizvodnje.

U završnom dijelu govora ministar je rekao kako će njegova i vrata njegovih najbližih suradnika biti uvijek otvorena za svaku dobru, racionalnu i realnu ideju kojom se može unaprijediti služba unutarnjih poslova, priopćeno je iz MUP-a.

izvor: mup.hr