Cyber-kriminal se isplati… za obje strane

Mogućnost novog hakerskog napada
Al Jazeera

Računalni kriminal se ipak isplati. Zaključak je to što ga donosi Illeana Armstrong, u uredničkom komentaru SC Medie iz veljače. Nameće se to na osnovu podataka objavljenih u posljednjih godinu i pol dana.

Tako je izvješće McAfeeja i Centra za međunarodne strateške studije gleda na cyber kriminal iz perspektive poslovnih subjekata, te njihovih iskustava s hakerskim napadima. Iz “Ekonomskog utjecaja računalnog kriminala koji ne usporava” u izvješću za 2018. jasno je da hakerski napadi poslovne subjekte stoje oko 600 milijardi dolara. Još 2014. ta brojka bila je 445 milijardi dolara.

Naravno, taj iznos zabrinjava kao i činjenica da raste broj poslovnih subjekata koji su napadnuti od strane cyber kriminalaca. Istovremeno jasno je da kompanije mogu nastaviti s radom nakon hakerskih napada na koje su pak puno ranjiviji individualni korisnici. Tu je i podatak o iznimno brzom prilagođavanju cyber kriminalaca novim tehnologijama uz pomoć kojih su postaji financijski sofisticiraniji.

Dakle, različita istraživanja pokazuju trendove o sve većem broju cyber kriminalaca što istovremeno potiče i rast sektora informacijske sigurnosti. Unatoč uspjesima cyber stručnjaka kriminalci će uvijek stvoriti vlastite mogućnosti, te time za njih potaknuti nove.

A njih je iznimno puno. Tvrtke za informacijsku sigurnost osim vlastitih problema s budžetiranjem i izvorima imaju i problem s edukacijom kadrova, te krajnjim korisnicima i njihovim potrebama. Imaju i problem odnosa plaća i odrađenih sati. A tek ih očekuje nevjerojatan nedostatak stručnjaka što bi se moglo dogoditi u idućih par godina.

No, kao što kriminalci imaju svoje ciljeve, imaju ih i računalni stručnjaci. Poslovni na cyber sigurnosti, ukoliko s dobro odrađeni, mogu donijeti ogromnu zaradu tvrtkama i njihovim zaposlenicima, te korist njihovih korisnicima. Stručnjaci za informacijsku sigurnost zasigurno će dugoročno biti poželjni i vlastitim šefovima i političarima i građanima. Zato se cyber sigurnost može dobro isplatiti na mnoge načine.

A. R. K.