Čime trguju hakeri? Tržište voli OIB-e, PIN-ove, zdravstvene i poslovne tajne

Brazilsko ministarstvo zdravstva najnovija je žrtva hakerskih napada
Pixabay

Prema aktualnim istraživanjima o kibernetičkim napadima i prijetnjama, sve više napadača radije krade i prodaje podatke nego da ih šifrira radi iznude. A ucjenjivačke programe ili ransomware neki su već proglasili pravom pandemijom u virtualnom svijetu.

U takovom okružju postavlja se pitanje kamo sigurno spremati, gdje čuvati i obrađivati svoje baze podataka te što napraviti ako oni ipak iscure. Eksponencijalni rast kibernetičkih napada golema je ugroza za stabilnost i sigurnost poslovanja. Danas su posebno opasni napadi čiji je rezultat kriptiranje svih dokumenata i sustava tako da tvrtke postaju neoperativne. U tom slučaju govorimo o ransomwareu.

Međutim, posebno zabrinjava trend rasta kibernetičkih napada u kojima napadači ne kriptiraju podatke, nego ih jednom kada dobiju pristup sustavu preuzmu i nakon nekog vremena njima ili ucjenjuju tvrtke ili ih jednostavno prodaju dalje. Bilo kako bilo, ovdje govorimo o visokotehnološkom kriminalu koji već danas ostavlja ozbiljne posljedice na poslovanje. Kako tehnologija napreduje, tako se i metode koje upotrebljavaju napadači prilagođavaju i razvijaju.

Vrlo je teško jednoznačno navesti koja je najbolja metoda pohrane podataka i obrade baza podataka. Bilo da tvrtke odluče same održavati svoje sustave bilo da ih povjere oblaku, jedno je sigurno: bez ulaganja u sigurnost gotovo ne postoji mogućnost da poslovanje odoli napadima.

Više pročitajte OVDJE.

RSS