Započeli Dani korporativne sigurnosti Slovenije

Panel VOC Slovenija 2024

U Brdu kod Kranja otvorena je 15. međunarodna konferencija „Dani korporativni sigurnosti 2024“., u organizaciji Instituta za korporativne varnosne študije i Združenja korporativne varnosti Slovenije.

Konferenciju je otvorio dr.sc. Denis Čaleta, predsjedik Organizacijskog odbora, dok su se sudionicima obratili dr. sc. Emilija Stojmenova Duh, Ministrica za digitalnu transformaciju Republike Slovenije, dr.sc. Uroš Svete, direktor Ureda za informacijsku sigurnost Republike Slovenije i Alen Ostojić, predsjedavajući SE Europe Corporate Security Association.

U svom uvodnom obraćanju ministrica Stojmenova Duh istaknula je da tehnologije poput umjetne inteligencije, automatizacije i internet stvari donose mnoge nove prilike, ali također povećavaju broj prijetnji i izazova vezanih uz informacijsku sigurnost, koji zahtijevaju naprednu obranu. „Najvažniji korak prema učinkovitoj korporativnoj sigurnosti je razumijevanje da to nije smao odgovornost korporativne sigurnosti. To je temelj na kojem svaki zaposlenik mora graditi, bez obzira na poziciju ili funkciju, jer svijest o ostvarivanju sigurnosti mora postati dio naše korporativne kulture“, zaključila je.

Uroš Svete istaknuo je kako cjeloviti pristup sigurnosti nije samo teorija, već i praksa s kojom ćemo nastaviti i u budućnosti. Ako smo godinama mislili da živimo u sigurnosnom balonu i zanemarivali područje kibernetičke sigurnosti, sada se vraćamo u vrijeme kada smo imali sveobuhvatan pristup sigurnosti i obrani, sa svim uključenim dionicima. Statistika, kao neizravni pokazatelj , pokazuje nam sve veću potrebu za upravljanjem kibernetičkom sigurnošću, odnosno cyber prostorom.

„Korporativna sigurnost u posljednjih 30 godina prešla je dug put od vremena zaštitara i CCTV kamera. Ušli smo u novu eru korporativne sigurnosti u kojoj su nam na raspolaganju inovativni alati od napredne robotike, proširene stvarnosti do umjetne inteligencije. Kao menadžeri korporativne sigurnosti moramo ostati ustrajani u prihvaćanju inovacija, otvorenosti i pristupa usmjerenog na ljudsku sigurnost. Budućnost korporativne sigurnosti ovisi o našoj spremnosti da se cjeloživotno obrazujemo, prilagođavamo i surađujemo“, istaknuo je Alen Ostojić, predsjedavajući SE Europe Corporate Security Association, ujedno predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Posebnu pozornost sudionika prvog dana konferencije, privukao je panel „Sigurnosno operativni centar (SOC) energetskog sektora postaje realnost – izazovi i mogućnosti“, na kojem su sudjelovali Aleksander Mervar, direktor ELES d.o.o., Boris Kupec, predsjednik Uprave Elektro Celje d.d., Uroš Koselj, direktor družbe Savske elektrane Ljubljana d.o.o., Vesna Prodnik, članica Uprave Telekom Slovenija, Pavel Škerlj, izvršni direktor Sektora informacijskih tehnologija HSE d.o.o., Jože Knavs, direktor Informatika d.o.o. i Dejan Božić, direktor Sektora energetike SDH d.d.

 

DBO/ Foto: Svijet sigurnosti