JUNCKEROVO UPOZORENJE: Cyber napadi mogu biti opasniji za stabilnost demokracija i gospodarstava nego puške i tenkovi

Gradska vlast nudi nagrade za korisne informacije
prtsc Youtube

„U posljednje tri godine ostvarili smo napredak u internetskoj sigurnosti Europljana. Novim pravilima koje je predložila Europska komisija zaštitit će se naše intelektualno vlasništvo, kulturna raznolikost i naši osobni podaci. Pojačali smo i borbu protiv terorističke propagande i radikalizacije na internetu“, prenosi BUG dijelove redovnog godišnjeg izvješća o stanju u Europskoj uniji predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je upozorio kako Europa još nije dovoljno zaštićena od cyber napada.

Juncker tvrdi kako cyber napadi mogu biti opasniji za stabilnost demokracija i gospodarstava nego puške i tenkovi.

„Samo je prošle godine zabilježeno više od 4.000 napada ucjenjivačkim programima dnevno, a 80 posto europskih poduzeća bilo je izloženo barem jednom cyber rnapadu.

Cyber napadi nemaju granica i nitko na njih nije otporan. Komisija stoga danas predlaže nove instrumente, uključujući Europsku agenciju za cyber sigurnost, s pomoću kojih ćemo se lakše obraniti od takvih napada“, rekao je u Juncker.

Novim Paketom o cyber sigurnosti, jednoj od inicijativa Europske komisije koje se trebaju pokrenuti ili dovšiti do kraja 2018. godine, utvrđuju se konkretne mjere odgovora na izmijenjene cyber prijetnje, uključujući: prijedlog o jačanju Agencije za mrežnu i informacijsku sigurnost (ENISA); instrumente za provedbu Direktive o mrežnoj i informacijskoj sigurnosti; nacrt učinkovitog odgovora u slučaju cyber napada na više država članica; jačanje strateške neovisnosti Europske unije povećanjem kapaciteta za istraživanje i uspostavom učinkovite cyber obrane, cyber higijene i potrebnih vještina u Europi i s partnerima u svijetu, uključujući NATO.

Predviđen je i Paket mjera za podatkovno gospodarstvo kojim se iskorištava potencijal podatkovnoga gospodarstva osiguravanjem slobodnog protoka neosobnih podataka u Europi kao i Inicijativa o internetskim platformama za zaštitu pravednog, predvidivog, održivog i pouzdanog poslovnog okruženja u internetskom gospodarstvu.

Za bolju cyber sigurnost potrebno je i brzo donošenje od strane suzakonodavaca svih 14 zakonodavnih prijedloga u cilju dovršetka jedinstvenog digitalnog tržišta (Digital Single Market), uključujući: telekomunikacijski paket; paket mjera za autorska prava; geografsko blokiranje; audiovizualne i medijske okvire; dostavu paketa; Uredbu o e-privatnosti i pravila EU-a o zaštiti osobnih podataka kada ih obrađuju institucije i tijela EU-a.

Juncker je rekao i kako treba izraditi smjernice Europske komisije za pripremu građana, poduzeća i javnih uprava za izravnu primjenu Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) od 25. svibnja 2018., koje će se izraditi u bliskoj suradnji s radnom skupinom osnovanom u skladu s člankom 29. i novim Europskim odborom za zaštitu podataka.

Pri tome, naglasio je Juncker, treba napraviti i reviziju smjernica Europske komisije za analizu tržišta i procjenu značajne tržišne snage u sektoru elektroničkih komunikacija te inicijativu za rješavanje izazova za europske demokracije koji nastaju zbog širenja lažnih informacija na internetskim platformama.

izvor: bug.hr