BRZI I ALKOHOLIZIRANI U PROMETU: U policijskoj akciji nadzora prometa čak 471 prometni prekršaj

MUP RH

Od 24. do 27. kolovoza, zagrebačka policija provodila je akciju pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštene brzine kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga.

U dane provođenja akcije utvrđen je ukupno 471 prometni prekršaj, od čega je 28 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeto je 25 vozačkih dozvola, a iz prometa je isključeno 28 vozača. Kod 8 vozača (28,6 %) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1.5 g/kg ili su odbili alkotestiranje.

Najviše zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica su:

– u subotu, 25. kolovoza oko 21.30 sati u mjestu Kupljenovo, na raskrižju Ulice Matije Gupca i Hruševečke ulice, 33-godišnjak upravljao je teretnim automobilom marke Ford Transit pod utjecajem alkohola od 2.21 g/kg, isključen iz prometa i izdana Naredba o određivanju mjere opreza privremenog oduzimanja vozačke dozvole na rok od 12 sati.

– u nedjelju, 26. kolovoza oko 3 sata, 27-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom marke Renault Clio pod utjecajem alkohola od 0.92 g/kg, Gospodskom ulicom u smjeru sjevera. Dolaskom kod kućnog broja 33/a zbog mokrog i skliskog kolnika izgubila je nadzor nad vozilom te u nekontroliranom kretanju skrenula ulijevo, naletjela na rubni kamen Gospodske ulice, a potom na nogostup i na stup javne rasvjete. U prometnoj nesreći lakše je ozlijeđena 27-godišnja vozačica. Liječnička pomoć pružena joj je u KB Sveti Duh. Vozačici je izrečena mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole na rok od 12 sati.

Inače, za vrijeme akcije evidentirana je samo jedna vozačica (3,4%) koja je upravljala vozilom pod utjecajem alkohola. Prilikom provođenja akcije pet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola. Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga, preliminarno su testirane tri osobe, a jedna je odbila testiranje. Od 28 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanjem alkotestiranja, evidentirano je osam mladih vozača (28,6%) kojima je izmjerena koncentaracija alkohola u nadzoru prometa.

U nadzoru je kontrolirano 726 vozila i vozača.

DBO