Može li EU bez SAD ojačati svoju sigurnost? Macron kaže da može

prtsc Youtube

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će “sljedećih mjeseci” iznijeti prijedlog o jačanju europske sigurnosti, ocijenivši da se ona više ne može oslanjati samo na Sjedinjene Države.

“Europa više ne može povjeravati svoju sigurnost samo SAD-u. Mi moramo preuzeti odgovornost i jamčiti europsku sigurnost, a time i suverenitet”, rekao je.

“Moramo izvući pouke iz završetka hladnog rata”, dodao je, rekavši da želi potaknuti “sveobuhvatno promišljanje o tim temama sa svim europskim partnerima, pa i s Rusijom”, prenosi Hina Macronovu izjavu.

Prema njegovu mišljenju, “bitan pomak prema rješavanju ukrajinske krize i poštovanje okvira OESS-a [Organizacija za europsku sigurnost i suradnju] bit će, svakako, preduvjet za stvarni napredak s Moskvom”.

“No, to nas ne smije priječiti da već sad surađujemo u Europi i u tome računam na vas”, rekao je u govoru pred 250 veleposlanika.

Jedinstvo EU-a važnije od Britanije

Prema njegovoj ocjeni, premda “savezi i danas imaju svoju svrhu (…) ravnoteže, a nerijetko i automatizme na kojima su počivali, treba preispitati”.

Kako bi “preispitao europsku strukturu obrane i sigurnosti”, Macron će pokrenuti “obnovljeni dijalog o informatičkoj sigurnosti, o kemijskom i konvencionalnom oružju, teritorijalnim sukobima, sigurnosti u svemiru i zaštiti polarnih područja, napose s Rusijom”.

Francuski predsjednik je naglasio i da je očuvanje jedinstva Europske unije važnije od bliskog odnosa s Velikom Britanijom nakon Brexita te je osudio “agresivni” izolacionizam američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Macron, koji se tijekom ljetnih praznika susreo s britanskom premijerkom Theresom May s kojom je razgovarao o izlasku njezine države iz Europske unije, istaknuo je da želi postići dogovor o Brexitu do kraja godine.

“Francuska želi zadržati snažan, poseban odnos s Londonom, no ne ako je cijena toga razjedinjenje Europske unije”, poručio je francuski čelnik na skupu francuskih veleposlanika.

Rekao je kako je Brexit “suveren izbor koji se treba poštovati, no koji ne smije biti na štetu cjelokupnosti Europske unije”.

‘Kriza multilateralizma’

U sat i pol dugom govoru u kojem je ocrtao svoje diplomatske prioritete za nadolazeću godinu francuski čelnik nije značajno odstupio od svoje dosadašnje politike, no strastveno je govorio o “krizi multilateralizma” i potrebi da Europa postane “suverena”.

Macron je pozvao Europu da bude “trgovinska i ekonomska sila” koja brani svoje strateške interese i financijsku neovisnost alatima kojima se mogu nadvladati američke sankcije.

“Multilateralizam prolazi kroz veliku krizu koja je u koliziji sa svom našom diplomatskom aktivnošću, najviše zbog američke politike”, rekao je francuski predsjednik.

“Čini se da partner s kojim je Europa izgradila poslijeratni ustroj okreće leđa zajedničkoj povijesti”, dodao je.

izvor: Hina/Al Jazeera Balkans