Božinović: Nužno je provesti reorganizaciju policije

Na  178. sjednici Vlade Republike Hrvatske, u uvodnom dijelu, predsjednik Vlade Andrej Plenković osvrnuo se na ulazak Republike Hrvatske u Schengen:

„Jučerašnji sastanak Europskog vijeća bio je jako dobar za Hrvatsku. Tu smo, prije svega, dobili čestitku svih lidera Europske unije za članstvo u Schengenskom prostoru, to je navedeno i u zaključcima – dakle, Hrvatska je od 1. siječnja iduće godine i u Schengenskom prostoru, uz europodručje. Zahvaljujem još jednom potpredsjedniku Božinoviću na aktivnostima. S obzirom da Bugarska i Rumunjska nisu dobile potporu svih članica za ulazak, ovo ostvarenje Hrvatske, u smislu našega cilja, još je značajnije i relevantnije. Sve je to dio rada, truda i brojnih reformi i napora naše Vlade od 2016. godine do danas, kad smo dobili 281 preporuku i kriterij koji treba ispuniti“.

Prijedlog uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova dr.sc. Davor Božinović istaknuo je kako se izmjene i dopune donose zbog ulaska Republike Hrvatske u Schengenski prostor što podrazumijeva značajne promjene u sadašnjem sustavu provedbe zaštite državne granice, posebice u smislu ukidanja granične policije na unutarnjoj granici te dodatnog jačanja zaštite vanjske granice Republike Hrvatske i uvođenja sustava provedbe kompenzacijskih mjera.

Nužno je provesti reorganizaciju ne samo granične policije, već i drugih linija rada policije u policijskim postajama, policijskim upravama i Ravnateljstvu policije kao i drugim ustrojstvenim jedinicama Ministarstva unutarnjih poslova od 1. siječnja iduće godine.

„U Ravnateljstvu policije ukida se pet postaja granične policije na unutarnjoj granici, a u 18 policijskih postaja na unutarnjoj granici ukida se linija rada granične policije, u 15 policijskih postaja ustrojavaju se radna mjesta za provedbu kompenzacijskih mjera, a od 1 034 policijska službenika koji sada obavljaju poslove granične policije na unutarnjoj granici, njih 742 bit će raspoređeno na poslove granične policije odnosno na poslove provedbe kompenzacijskih mjera i suzbijanja nezakonitih migracija i na radna mjesta granične policije na vanjskoj granici“, objasnio je ministar Božinović.

Ostali službenici granične policije bit će raspoređeni na radna mjesta temeljne, prometne, kriminalističke ili interventne policije u policijskim upravama, a dio će ih biti raspoređen na odgovarajuća radna mjesta u Upravi za posebne poslove sigurnosti.
U svim policijskim upravama koje imaju vanjsku granicu napravljene su korekcije radi usklađivanje ustroja s novim potrebama poput buduće uspostava novih sustava Entry Exit i ETIAS kod obavljanja granične kontrole na vanjskoj granici.

„U Policijskoj akademiji ustrojava se Služba za policijski trening koja će se baviti organizacijom i provedbom treninga i obuke policijskih službenika koji će biti raspoređeni na obavljanje poslova provedbe kompenzacijskih mjera, suzbijanja nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta, a sukladno s programima obuke Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (FRONTEX)“, dodao je ministar Božinović.

U Upravi za europske poslove, međunarodne odnose i fondove Europske unije se, u cilju efikasnijeg korištenja fondova za područje unutarnjih poslova te ostalih europskih fondova, mijenja naziv Sektora za schengensku koordinaciju i fondove Europske unije u Sektor za fondove Europske unije i europsko zakonodavstvo te je izvršena reorganizacija Službe za projekte i programe Europske unije te druge inozemne izvore financiranja ustrojavanjem dva nova odjela.

U Upravi za imigraciju, državljanstvo i upravne poslove, u Sektoru za strance i međunarodnu zaštitu, predlaže povećanje za šest izvršitelja zbog značajnog povećanja opsega poslova nakon stupanja na snagu novog Zakona o strancima.

Ostale Uredbe predlažu se radi usklađivanja s promjenama koje proizlaze iz izmjena Uredbe o unutarnjem ustrojstvu Ministarstva unutarnjih poslova, a Uredbe će se provesti u okviru ukupno osiguranih sredstava za 2023. i projekcijama za 2024. i 2025. godinu na razdjelu Ministarstva unutarnjih poslova.

Vlada Republike Hrvatske jednoglasno je prihvatila i usvojila navedene Uredbe.

 

DBO/ Foto. HUMS