Gmail za neke svoje korisnike uvodi end-to-end enkripciju e-mailova

Rusija: Google i Apple uklonili aplikaciju Alexeya Navalnyja iz svojih trgovina
Pexels/@Pixabay

Portal Bug.hr javlja da će Gmail svojim korisnicima omogućiti sigurnije dopisivanje.

Gmail, koji ima gotovo dvije milijarde korisnika, dobiva podršku za punu end-to-end enkripciju, implementiranu na strani klijenta. Trenutačno je ta opcija u beta verziji dostupna korisnicima koji su na paketu Google Workspace (dakle poslovni i obrazovni korisnici, oni koji te usluge plaćaju).

Iz Googlea kažu kako će enkripcija biti primijenjena na poruke elektroničke pošte u samom pregledniku, prije nego podaci stignu do njihovih poslužitelja, pa na taj način oni neće moći “vidjeti” enkripcijske ključeve kojima su podaci zaštićeni.

Ovu sigurnosnu opciju nazivaju client-side encryption (CSE), a korisnici koji je žele koristiti morat će je, za sada, ručno uključiti u postavkama. Prije toga morat će se prijaviti za njezino korištenje u beta verziji na ovom mjestu. Za sada su podržani tek paketi Enterprise Plus, Education Plus i Education Standard.

Enkripcija će se potom primjenjivati na sve njihove e-mailove, poslane unutar ili izvan organizacije, ali uz preduvjet da i pošiljatelj i primatelj imaju aktiviranu istu mogućnost (CSE). To podrazumijeva i da primatelj i pošiljatelj moraju biti na Googleovim serverima.

Više pročitajte OVDJE.

RSS