Blue Carpet festival u Kinu Europa

Blue Carpet festival u Kinu Europa
MUP RH

ZAGREB – Prvi međunarodni festival preventivno-edukativnih filmova o sigurnosti, Blue Carpet, održava se u Kinu Europa u Zagrebu od ponedjeljka, 22.-og, do četvrtka, 25. svibnja

Ideja festivala je edukacija i informiranje djece i mladih o prihvatljivim oblicima društvenog i mjerama samozaštitnog ponašanja. Želja je educirati ih kroz  suvremene metode u prevenciji kriminaliteta uz korištenje multimedijalnih sadržaja te zajedničkim angažmanom stručnjaka iz policije te drugih nadležnih državnih tijela i institucija. Pri tom je vrlo značajan i angažman javnih ustanova, znanstvene i umjetničke zajednice, odgojno-obrazovnih ustanova, organizacija civilnog društva i istaknutih pojedinaca.

Teme koje će Blue Carpet, kroz četiri dana prikazivanja njemačkih i hrvatskih filmova, obrađivati su ekstremno nasilje i radikalizam, nasilje u obitelji, međuvršnjačko nasilje i nasilje na sportskim natjecanjima, maloljetnička delikvencija, opasnosti koje prijete djeci i mladima on-line,  huliganizam, zaštita osobnih podataka, trgovanje ljudima, sklapanje prisilnih i/ili ranih brakova djevojčica u romskim zajednicama te problematika nasilja općenito.

Popratni sadržaji u Kinu Europa uključuju interaktivne radionice i debate s ekspertima iz različitih područja, prezentacije rezultata najnovijih istraživanja na teme iz područja sigurnosti i prevencije kriminaliteta te tematsku izložbu umjetničkih radova s motivima policije.

Nositelji Blue Carpet festivala su Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Ministarstvo unutarnjih poslova njemačke Savezne pokrajine Baden – Württemberg uz podršku Ureda časnika za vezu njemačke Savezne policije Veleposlanstva SR Njemačke u Zagrebu.

DBO