Bivši pročelnik Tuđmanovog vojnog kabineta: ‘Nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata’

prtsc HRT

Hrvatska nije bila agresor na BiH i nije bilo udruženog zločinačkog poduhvata, poručio je nakon današnje haške presude Stjepan Adanić, pročelnik vojnog kabineta predsjednika dr. Franje Tuđmana 1991/92.

“Činjenice govore da je Hrvatska kao država pomagala BiH i da bi bez Hrvatske i Hrvata cijela BiH bila pretvorena u Mladićevo i Karadžićevo stratište kakvo svijet nije vidio. Hrvatska je primila preko 700.000 muslimana iz BiH, hranila i liječila ih godinama, a Hrvati su na referendumu zajedno s muslimanima glasovali za neovisnu BiH. Republika Hrvatska je među prvima u svijetu i priznala BiH.

Predsjednik RH dr. FranjoTuđman u nekoliko je navrata spašavao cjelovitost i opstojnost BiH, odbijao je Izetbegovićeve ponude za pripojenjem Hercegovine Hrvatskoj. Aliju Izetbegovića odlikovao je najvišim hrvatskim odlikovanjem za razvijanje međudržavnih odnosa, potpisao je Splitsku deklaraciju kojom je omogućeno učinkovito zajedničko vojno djelovanje protiv Srba u Bosni i Hercegovini.

Hrvatska vojska spasila je muslimane u Bihaću i okolici kojima je prijetila sudbina gora od Srebrenice.
Činjenice govore da je Hrvatska Republika Herceg-Bosna stvorena unutar BiH prvenstveno s ciljem obrane Hrvata od velikosrpske agresije a Hrvati u Bosni i Hercegovini branili su svoja ognjišta i svoj narod. Svoj narod je branio i general Praljak a svojim je današnjim činom postao mučenik. Laka mu Hrvatska zemlja.

Poštujem sve žrtve i žalim za svakom nevinom žrtvom, bilo hrvatskom, muslimanskom ili srpskom. Ali ovakva politička i nemoralna presuda Haškog suda Prliću i drugima posijat će klicu novih sukoba i neće pridonijeti pomirenju već naprotiv, novim podjelama i sukobima”, ocjenjuje Adanić.

RSS